Цените на имотите стигнаха върха си

Цените на имотите стигнаха върха си
Публикация   16 Ноемв, 2022   /     akcent.bg   /     454

Това лято и имаше вече абсолютно непазарни цени

   Дали цените на недвижимите имоти в България ще растат и дали ще има сделки зависи от предлагането. Продавачите диктуват цените на пазара. Няма да има драстичен спад в цените на имотите у нас, защото и в момента предлагането продължава да е ограничено и то особено що се отнася до готовите, обзаведени и на добро място имоти. Това каза Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

   „В нашия сайт обявите на жилища са намалели с 27%. Това означава, че има сериозно ограничаване на предлагането, което ще държи цената”, изтъкна събеседникът.

  Миналата година беше изключително силна за пазара на недвижими имоти със сделки само за жилища в София - около 36 000-37 000, каза Стойчева и допълни, че средната цена в София е 1300 - 1400 евро за квадратен метър.

   Началото на тази година тенденцията продължи, но войната в Украйна стопира тази еуфория. След това започна възстановяване, но лятото отново се регистрира спад най-вече заради коментарите, че ни чака тежка зима, че инфлацията е много висока, че не е такава, каквато се обявява официално, че лихвите по ипотечните кредити ще се удвоят.

    „Политическата нестабилност също се отразява на всичко в живота ни”, посочи Стойчева.

   Цените на имотите стигнаха върха си това лято и имаше вече абсолютно непазарни цени, допълни експертът.

  Коментирайки дали следващата година ще бъде по-рискова за кредитополучателите на фона на високата инфлация, повишаването на лихвените проценти и размерът на вноските за ипотеки, събеседникът посочи, че това, което сме наблюдавали при финансовата криза през 2008-2009 година, няма да се случи сега поради прецизността, при която се отпускат кредитите.

    „Имам огромно съмнение, че на пазара ще се появят имоти от необслужвани кредити”.

   Последната за тази година бизнес дискусия, която Imoti.net организира, ще се състои на 21 ноември в хотел  „Hyatt Regency Sofia”, разказа Стойчева.

   В рамките на дискусията ще представим пълна картина на пазара на недвижими имоти. Ще говорим за високия сегмент жилища, който се развиваше доста добре тази година, а след това и за по-масовите жилища. Пощенска банка ще направи анализ и ще изнесе данни за ипотечното кредитиране, каква е средната стойност на отпуснатите кредити  и какъв е профилът на хората, които са ползвали ипотечно кредитиране. Ще говорим и за една нова услуга, която се появи тази година – да се предоставят всички необходими документи за един имот на едно място, сподели събеседникът.

Тагове : цени , имоти , връх ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha