Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Ще се подобри ли водоподаването в „Здравец- Изток“ след големия ремонт в Русе? /част III/

Публикация 11 Nov, 2022 / интервю на Румен НИКОЛАЕВ, снимки- авторът

За цената и качеството на питейната вода

  / Продължение/

 Управителят на ВиК Русе Илиан Милев пред Акцент.БГ

   − Ще се подобри ли водоподаването в „Здравец- Изток“ след големия ремонт в Русе?

−Жителите на Русе трябва да знаят, че смяната на даден главен клон, който водоснабдява 2-3 квартала, създава дискомфорт на хиляди потребители. Правим всичко възможно да пренасочим водата през други потоци, други клонове, за да намалим неудобството на домакинствата. Важно е да се знае защо жителитена„Здравец- Изток“ се напатиха доста. Става въпрос за живеещите в блоковете с имена на войводи и др., които са в една напорна зона.Сега водоснабдяването на района се извършва само чрез един главен водопроводен клон от съществуващата мрежа и няма варианти за алтернативно водоснабдяване. Затова в аварийни ситуациии при планови ремонти се налага водоподаването в захранваните от водопровода райони да бъде прекъснато до приключване на възстановителните работи.В рамките на проекта ще се изгради техническо съоръжение за повишаване на налягането зад бл. „Москва“ за допълнително захранване на главния клон.

   И скоро ще има нов главен клон, като благодарение на това кварталът ще може да се захранва с вода от две страни. Така дори някъде да възникне авария, няма целият квартал да остава без вода.

  Изкопните работи на кръстовището между "Плиска" и "Доростол"...

− Качеството на водата...

  Качеството на питейната вода в Русе е добро, отговаря на всички санитарно-хигиенни изисквания, дезинфекцира се, няма лоши проби.... Питейната вода идва от Сливо поле.Като навсякъде другаде, когато има сушава година и нивата на кладенците падат, се работи в по-труден режим.

    −Цената на водата...

−Вече многократно е ставало въпрос, че цената на водата в Русе включва около 30 и над 30 на сто в себестойността си ток. Това обяснява и на какво се дължи увеличението ѝ. С компенсациите, които се дават в момента, този проблем е туширан до определено ниво. ВиК−Русе е защитило определена цена в КЕВР и засега се справяме, но ако нещо се промени в негативна посока, ще даде сериозно отражение при крайния потребител.

   Реално след първи януари цената ще се коригира, след като КЕВР извърши изчисления спрямо инфлацията през декември. Това става по сложна формула. ВиК−Русе не е правило постъпления от своя страна за увеличение по други причини.Годишната инфлация ще намери отражение в новата цена на водата от ВиК −Русе  на потребителите от 1 януари.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама