Днес е : Четвъртък, 1 Декември 2022

Голотата се завръща в Tumblr, но не и порното

Публикация 06 Nov, 2022 / akcent.bg

   Сайтът Tumblr, някога царство на еротичното съдържание, отново разреши изображенията на голи тела.

   Е, донякъде. Нови промени в правилата посочват, че макар "голотата и други видове съдържание за възрастни като цяло са добре дошли", това не важи за чисто порнографско съдържание.

   При създаването си през 2007 г. Tumblr позволяваше всякакви подобни постове. Официалните правила тогава буквално гласяха "Go nuts, show nuts. Whatever" (Лудейте, показвайте орехчета. Все тая.), а потребителите се възползваха, пълнейки платформата с всичко - от актова фотография до GIF-ове и клипове с близки планове на сексуални актове.

   След 11 години сексуално разкрепостени правила, политиката на Tumblr по въпроса беше променена през 2018 г. с пълна забрана на голотата в платформата (включително и женски зърна). Решението за това беше взето, когато собственик на сайта беше телекомуникационният гигант Verizon.

   Gizmodo припомнят, че на теория са били позволени изключения за "художествени творби", но алгоритъмът не е вършил особено добра работа в това да оставя такова съдържание.

   В резултата на промяната много потребители, а също така и творци и дори създатели на съдържание за възрастни, напуснаха сайта и се пренасочиха към места като Twitter, където правилата не бяха така строги.

   През 2019 г. обаче Tumblr беше купен от Automattic Inc., компанията-майка на Wordpress.com, и то за скромната сума от 3 милиона долара. Няколко години по-късно сайтът прави стъпка назад към голото си минало с новите правила.

   Но има причина порното да остава забранено.

   Той се аргументира с това, че компаниите за кредитни карти не са добронaмерени към порнографското съдържание (за пример посочва, че PornHub вече не може да получава плащания с кредитна карта).

   "Ако загубим възможността да обработваме плащания с кредитни карти, това няма просто да застраши Tumblr, но и всички над 2000 души в 97 държави, които работят в Automattic по всичките ни продукти", посочва изпълнителният директор.

   Допълва, че подобна политика срещу порнографията имат и онлайн магазините за приложения. И докато през 2007 г. основния трафик на Tumblr e бил от компютър, днес 85% от прегледи на страници са от мобилни устройства.

   "Ако Apple банне за постоянно Tumblr от AppStore, вероятно ще трябва да закрием услугата", ясно заявява той, като в същото време посочва, че не разбира как на Reddit и Twitter подобен бан им се разминава.

   Като фактор изтъква и проблемите на съвремието - всеки има смартфон с камера, с която може да направи снимки и видео и после без съгласието на друг човек да ги качи в интернет. И тъй като Tumblr няма възможност да удостоверява самоличността на всеки потребител, качил съдържание за възрастни, такова просто няма как да се качва.

   По думите на Мъленвег ако искаш да стартираш социална мрежа със съдържание за възрастни през 2022 г., тя трябва да не бъде за мобилни устройства; да приема плащания в криптовалути; да има как да конвертира това крипто във фиатни пари, за да движи бизнеса си; да свърши много работа за удостоверяване самоличността и възрастта на потребителите, и накрая - да изкара много пари.

  "По мои изчисления ще ти трябват по 7 милиона долара на година за всеки 1 милион потребители дневно, за да успееш да покриеш сървърното пространство и трафика (GIF-овете и клиповете, споделяни в Tumblr, използват много и от двете) в допълнение към разходите за хостинг, модерация, съгласие и разработки", отсича изпълнителният директор на Automattic.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама