Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Много се надявам да има редовно правителство, но не съм оптимист, заяви председателят на СДС Румен Христов в Русе

Публикация 05 Nov, 2022 / Текст и снимка Румен НИКОЛАЕВ

Според лидера на сините бюджет трябва да предложи редовен кабинет, иначе вероятно ще е "сватбарски"

   Много се надявам и ми се иска да има редовно правителство, но не съм оптимист. Това коментира в Русе председателят на СДС Румен Христов, който е и един от заместник-председателите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

   По думите му най-добрият вариант за България е евроатлантическо мнозинство. Според Христов то включва ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС и "Демократична България". 

   "Депутатите на тези четири формации имат 176 народни представители. Това е над конституционното мнозинство, а знаете, че трябва да бъдат извършени много промени в самата Конституция, трябва да бъдат попълвани органи, които изискват две трети мнозинство. Според мен това е най-добрият вариант", каза Христов. 

   Той заяви, че от ГЕРБ-СДС подават ръка и могат да бъдат направени много компромиси, за да се постигне това мнозинство. 

   "Ако не постигнем мнозинство, смятам, че добрият вариант е да внесем правителство на малцинството от ГЕРБ-СДС. Казвам го от името на СДС, тъй като това зависи и от ГЕРБ. Смятам, че трябва да изчерпим изцяло възможностите за съставяне на правителство в рамките на първия мандат", каза Христов.

   Той заяви, че ако ГЕРБ-СДС не получат подкрепа от втората политическа сила, те също няма да подкрепят правителство с втория мандат.

   "Леко скептичен съм за правителство с третия мандат и вероятно ще отидем на избори напролет", заяви Христов. 

   По думите му само редовно правителство може да реши тежките кризи, които ни сполетяха.

    Евродепутатът Александър Йорданов каза, че много по-лесно би се взело решение за влизането на България в Шенген, ако държавата ни има редовно правителство и то да е дясноцентристко.

    Той обвини "Продължаваме промяната", че били партия без идеология и че с поведението си работели в полза на Русия.

   Акцент.БГ постави на вниманието на евродепутата Йорданов, на Румен Христов, на новоизбраният депутат от СДС Драгомир Дамянов и на общинският лидер на сините в Русе Станимир Станчев сериозният проблем за разпространението и контрола на дрогата, Всичти те единодушно потвърдиха, че наистина вече става въпрос за пандемия, срещу която трябва да бъдат взети мерки.

   На въпрос на Акцент.БГ относно дали спешно трябва да се приема нов бюджет Румен Христов изрази мнение, че най-добре е новият редовен кабинет да предложи бюджет. Според лидера на СДС ако се прави по-рано, то той наистина ще бъде "сватбарски".

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама