Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Часовникът в центъра на Русе отново заработи, обмислят профилактика на съоръжението

Публикация 26 Oct, 2022 / akcent.bg

   Областната администрация ще съдейства за извършване на профилактика на емблематичния за русенци часовник, намиращ се в сградата на бившата банка „Гирдап“. Това ще стане след проучване на техническите възможности за реализиране на идеята. Инициативата е на областния управител Анатоли Станев и е породена от спирането на часовника за три дни без да има ясна причина. Устройството, което е на повече от век, работи безпроблемно към момента и показва часа напълно точно. Припомняме, че от 13 октомври 2017-а за часовника безвъзмездно се грижи Александър Първанов, който е приятел и сподвижник на Сдружение „РусчукБГ“. Гонгът на часовника се чува на всеки кръгъл час, а от 2018 година всяка Коледа и по повод 24-и май звученето напомня на мелодии, свързани със съответния празник.

   Преди години отново благодарение на ръководството на Областната администрация в лицето на бившия областен управител Галин Григоров бе сложен специален капак върху вътрешния механизъм на часовника, който да го предпазва от вредни въздействия.

  От Областната управа се ангажират да съдействат перманентно за поддръжката на една от емблемите на „Малката Виена“. „Този часовник е част от културното наследство на Русе и е пример за неговия европейски дух. Той е емблематичен за русенци. Няма как да останем безразлични към него“, заяви Станев.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама