Неделя, 14 Април 2024

Мъск предлага мирен план за Украйна: Крим остава руски

Мъск предлага мирен план за Украйна: Крим остава руски
Публикация   18:11     04 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     350

   Илон Мъск обича да се допитва до последователите си в Twitter, а последната анкета, която пусна, е с негов собствен план за решаване на конфликта в Украйна. 

   Мирният план на Мъск включва 4 точки. Най-богатият човек на света предлага да се проведат нови избори в четирите окупирани от Русия региона, в които имаше референдум, но под наблюдението на ООН. Ако волята на хората е Русия да напусне - тя напуска, предлага Мъск.

   Крим остава част от Русия, както е било "от 1783 г. до грешката на Хрушчов", водоснабдяването на Крим се осигурява, а Украйна остава неутрална, е останалата част от плана на Мъск.

60% от над 2,3 млн. гласа са против идеята на шефа на Tesla. На предложението отговори и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който започна собствена анкета "Кой Илон Мъск харесвате повече?". Предложените отговори са два - този, който подкрепя Украйна, или този, който подкрепя Русия. Очаквано, про-украинският Мъск се харесва на над 80 на сто от гласувалите.

   Съветникът на Зеленски - Михайло Подоляк, предлага "по-добър мирен план", при който Украйна си връща териториите, включително Крим, Русия е демилитаризирана и без ядрени оръжия, а "военните престъпници" се изправят пред международен трибунал.

Отзованият посланик на Украйна в Германия Андрий Мелник пък се изрази в типичния си пиперлив стил: "Разкарай се!" е моят много дипломатичен отговор, Илон Мъск", туитна той.

Постът на Мъск определено привлече голям интерес. Отговор има и от президента на Литва Гитанас Науседа. "Скъпи Илон Мъск, когато някой се опитва да открадне гумите на твоята Tesla, това не го прави законен собственик на колата или на гумите. Дори и да твърдят, че и двете страни са гласували за това", написа той в отговор.

    След това Мъск пусна и друга анкета: "Да опитаме пак: желанието на хората, които живеят в Донбас и Крим, трябва да реши дали те са част от Русия или Украйна". Там вече 58 на сто са "за" подобен референдум.

   Мъск се мотивира с това, че Русия би обявила пълна мобилизация, ако Крим е под риск. "Жертвите и от двете страни ще бъдат опустошителни. Населението на Русия е три пъти повече от това на Украйна, така че победа за Украйна е малко вероятна в тотална война. Ако ви е грижа за хората в Украйна, търсете мир", мотивира се Мъск.

   В случая проблемът е, че неговите предложения са абсолютно неприложими и невъзможни за изпълнение. Официалното признаване на анексията на Крим и ново провеждане на референдуми в окупираните територии би означавало международно признание за грубо нарушение на международното право и де факто легитимиране на руската агресия в Украйна. 

   Още през 1994 г. чрез подписването на Будапещкия меморандум Москва поема ангажимент за съхраняване на териториалната цялост и държавния суверенитет на Украйна. Чрез признаване на текущите действия от страна на Руската федерация се създава опасен прецедент, който би могъл да стане основа за бъдещи военни конфликти, нарушаване на международни спогодби и в по-широк план ерозия на структурата на международните отношения. 

   Милиардерът обясни, че не го интересува дали предложението му е непопулярно, тъй като го е грижа, че "милиони хора може да умрат ненужно заради резултат, който може да е идентичен".

   В началото на войната Мъск помогна на Украйна и осигури сателитен интернет, след като мрежата в страната беше прекъсната заради руската инвазия.

   Разходите на компанията му SpaceX за предоставяне на интернет през Starlink на Украйна до момента възлизат на около 80 млн. долара, каза Мъск в Twitter. "Очевидно" подкрепяме Украйна, допълни той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha