Понеделник, 25 Септември 2023

Р. Стефанов: На България не ѝ е ясно кой е водещият приоритет

Р. Стефанов: На България не ѝ е ясно кой е водещият приоритет
Публикация   07:58     12 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     401

Забелязва се много сериозна безотговорност и липса на лидерство в българските партии, смята главният икономист на Центъра за изследване на демокрацията

   Липсата на стратегия е проблем у нас, на България не ѝ е ясно кой е водещият приоритет. Такова мнение изрази Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

  Според него водещ приоритет у нас "би трябвало да е този, който е зададен в Европа". Той даде пример с целта за преминаване към възобновяеми енергийни източници. "Ясно е, че до 2050 г. един от водещите източници на енергия в Европейския съюз (ЕС) ще е офшорният вятър. Не е ясно обаче защо в българската енергийна стратегия него дори го няма. Очевидно е, че България изостава спрямо страни като Румъния в развитието си поради избирането на користни цели", смята Стефанов.

   Той обясни, че липсата на ясна външнополитическа ориентация на България и на ясна идея за преодоляване на енергийната криза са най-притеснителни. Той отбеляза, че през последните години като член на НАТО и на ЕС България е сред страните, които търсят геополитически баланс и опит да изтъргуват позициите си, продължавайки да играят с Русия и Китай.

   „Забелязва се много сериозна безотговорност и липса на лидерство в българските партии, които се опитват да следват модите или предпочитанията на гласоподавателите“, каза още гостът, според когото у нас има избиратели, които все още подкрепят Русия, въпреки че стана пределно ясно, че тя е агресорът във войната с Украйна.

   „Българските партии никога не обясниха на гласоподавателите, че България може да има много общи интереси с Русия, но това не означава, че тези интереси винаги ще съвпадат… Голямата драма е, че партиите са се вторачили в този електорат. Вместо да се опитват да го извадят от тази заблуда, те се опитват да го спечелят“, допълни Стефанов.

   Икономистът смята, че що се отнася до енергетика, страната ни не трябва да залага на мегаинвестиции, големи паркове за батерии, водородни долини и пр., а по-скоро на общностни, домакински решения, стана ясно от разговора.

   „Ние трябва да помогнем на българските домакинства. Над 60% от тях са енергийно бедни – именно натам трябва да се насочат средствата… В крайна сметка това е основната ценност на ЕС – подобряване на благосъстоянието на хората“, каза още Стефанов, според когото има 70-80% вероятност да не успее да се сформира стабилно правителство у нас и след предстоящите парламентарни избори.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още