Четвъртък, 7 Декември 2023

Няма спасение от комарите: обонянието им изненада учените

Няма спасение от комарите: обонянието им изненада учените
Публикация   08:06     21 Авг, 2022 /     akcent.bg   /     351

  От всички 3500 вида комари едва под 10% се нуждаят от човешка кръв, но в хода на еволюцията това "малцинство" се е приспособило към търсенето ѝ и безотказно го довежда докрай.

   Защо репелентите често не помагат? Всяко лято милиони хора по света се оказват в безизходица, когато осъзнаят, че не могат да се измъкнат от най-масовия убиец в животинското царство. В такива моменти изглежда, сякаш от комарите няма спасение.

   Вярно е - наистина няма, не и със сегашните продукти, които трябва да ги отблъскват показват резултатите от ново изследване на Лесли Восхол от Рокфелеровия университет и Мет Янгър от Бостънския университет, водено от екип от различни университети, изучаващ от години обонянието на комарите.

   Проучването, публикувано от сп. Cell, показва, че ако повечето животни имат един единствен обонятелен рецептор в невроните, при поне един вид комари - Aedes aegypti, разнасящ жълта треска и зика - има още до два такива рецептора.

   Тази характеристика дава неподражаема способност: възможността да се преследва обектът до последно. "Ако си човешко същество и изгубиш само един рецептор за мирис, всички неврони ще загубят способността да възприемат този мирис", казва Восхол. "Необходимо е още нещо, за да се приключи с комарите, тъй като отъвваването от един единствен рецептор няма никакъв ефект."

   Всеки бъдещ опит комарите да бъдат контролирани с репелент или каквото и да било друго трябва да взема предвид колко несломимо е привличането им към нас.


Лесли Восхол,   изследовател

    Известно е отдавна, че издишаният въглеродед диоксид и октанолът в потта са следите във въздуха, по които се ориентира комарът, за да издири целта си - кръвта, с чийто протеин майката захранва яйцата си. Обонятелните и вкусовите рецептори при комарите обаче бяха загадка.

   Със секвениране на генома им и техники за редактиране учените им дават флуоресцентни протеини с различни цветове за различните рецептори и виждат, че в много неврони се активира повече от един. Доказват, че стимулираните от октанола нервони се активират и от други химични съединения, производни на амоняка, амините (органични съединения с атом азот със свободна електронна двойка).

"Как насекомите възприемат света"

    Ако комарите не успеят да възприемат конкретен аромат от търсените, засичат втория или третия, а ако засекат всички, сигналът става по-силен. Това е важно, защото би обяснило постоянните провали в контрола на комарите като преносители на зараза; защо не е е възможно да се блокира обонянието им досега, като се въздейства само на един рецептор.

   Комарите винаги имат план Б за своя план Б за своя план Б. За мен системата е неунищожима.


Лесли Восхол,   изследовател
  Дали това се отнася и за други видове: според невробиолога от медицинския факултет на университета "Джонс Хопкинс" отговорът е по-скоро "да": изследванията му върху плодовата мушица водят в тази посока през 2019 г., а тази пролет бе публикувана и нова негова статия за маларийния комар.
 
   "Огромно изследване", казва молекулярният невробиолог Хосефина дел Мармол, според която все още предстои много работа, за да се потвърди, "неврон по неврон, че всеки действително отговаря на всички миризми, за които има рецептор". Същевременно този труд "променя много за известното ни как насекомите възприемат света. Много по-сложно е, отколкото си мислехме."


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha