Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Ръководството на БСП се разграничи от министрите от партията, но не ги наказа

Публикация 05 Aug, 2022 / akcent.bg

   Ръководството на БСП се разграничава от тримата министри в служебното правителство - Крум Зарков (правосъдие),Явор Гечев (земеделие) и Весела Лечева (спорт) - и няма да носи политическа отговорност за техните действия, но не смята да ги  наказва, въпреки че нарушават устава на партията, се разбра от брифинг на председателя на социалистическата партия Корнелия Нинова.

   "БСП смята за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП", посочи Нинова. По думите ѝ в подкрепа на позицията за разграничаването от служебните министри са гласували 104 души, петима са били против и трима са се въздържали. В устава на социалистическата партия пише, че Националният съвет (от който са част и тримата министри в служебния кабинет) "утвърждава кандидатурите за министър-председател и министри".

   Според някои социалистиобаче тримата министри не са нарушили партийните правила, защото служебното правителство не е партийно. Нинова не отговори на въпроса, защо след като БСП смята, че министрите не са се съобразили с устава, не следват санкции за тях, но по неофициални коментари мотивите са да не им придава жертвен образ, с който противниците ѝ да трупат политически дивиденти. И тримата министри са сред критиците на Корнелия Нинова. Преди дни представители на БСП не изключиха възможността да има санкции за служебните министри, тъй като като част от Националния съвет били длъжни да се включат в предизборната подготовка и кампания, но нямало да могат заради участието си в служебен кабинет, който имал за задача да организира вота.

   Официално дневният ред на заседанието на Националния съвет включваше точки само за подготовка за изборите. Широкото ръководство на БСП е избрало председател на предизборния ѝ щаб да бъде Борислав Гуцанов. Избрани са водачите на кандидатдепутатските листи и коалиционните си партньори. Корнелия Нинова обобщи, че в коалицията остават политически клуб "Тракия" и политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев, но отпадат партиите "Нова зора" и "Комунистическа партия на България". Не стана ясно обаче каква ще е съдбата на АВБ в коалицията около БСП. Нинова посочи, че "подписваме нови споразумения за подкрепа с около 10 леви партии".

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама