Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Астра Биоплант" вече е №3 по оборот в България

Публикация 30 Jul, 2022 / akcent.bg

Благодарение на повишеното търсене на алтернативни горива компанията успява да увеличи приходите си с внушителните 92%.

   "Астра Биоплант", част от групата "Булмаркет", вече е трета по оборот сред компаниите в страната. За 2021 г. производителят на биодизел отчита приходи от 3,34 млрд. лева, като по този показател отстъпва само на "Аурубис България" и НЕК, показва класацията на най-големите компании в България на вестник "Капитал".

   В миналогодишното подреждане "Астра Биоплант" бе на седма позиция с оборот от 1,74 млрд. лева. Благодарение на повишеното търсене на алтернативни горива и на перфектната работа на мениджмънта и всички служители компанията успява да увеличи приходите си с внушителните 92%.

             Десeтката гиганти

   Топ гигантът на България за втори път е медодобивният комбинат "Аурубис". Приходите му достигат невиждано ниво - 6.6 млрд. лв., или повече от целия бюджет за здравеопазване на държавата. Скокът с 22% в приходите на завода за 2021 г. е основно ценови - на мед и злато, като производството дори е било свито спрямо предходната година заради планов ремонт.

   Вицешампион за пръв път е държавната НЕК, която предишната година беше на трета позиция. Мястото на втори е овакантено от "Лукойл Нефтохим Бургас" - неизменният лидер в "Капитал 100" десетилетия наред до 2020 г. В новата класация рафинерията се срива до 16-о място, защото вече работи на ишлеме и в отчета й не се включва стойността на купения петрол и продаденото гориво. Колкото до влизането на държавната НЕК в подножието на върха - то е заради изстрелялите се високо цени на електроенергията. Скъпият ток и тази година гарантира оставането в челните позиции.

   Най-изненадващо е третото място, на което се настанява "Астра Биоплант". Русенската рафинерия за биодизел не е много популярна, тъй като работи основно за износ. Високите цени на растителните масла и увеличеното търсене след пандемията буквално удвояват приходите до 3.3 млрд. лв. Заводът е част от русенската група "Булмаркет", създадена от Станко Станков и започнала като търговец на горива, основно на пропан-бутан. "Астра Биоплант" изкупува огромни количества слънчоглед и рапица и е в топ 5 по продажби на биодизел в ЕС.

   Средата на десетката е резервирана също за дружества с бизнес енергия и горива - извън обичайното присъствие на търговците на едро и дребно "Лукойл България" и "Сакса", новите имена сега са държавните АЕЦ "Козлодуй" и "Булгаргаз".

   Единствената индустриална фабрика в групата е производителят на стъклени бутилки "Би Ей глас", но тук португалският собственик отчита и продажбите на заводи от групата в чужбина.

   Десетката се затваря от двата най-големи търговеца на храни и други бързообортни стоки - "Кауфланд" и "Лидл", и двете част от германската група Schwarz. След еднократна поява от десетката изчезва строителят на "Турски поток" в България - "Аркад".

Коментари

Румен  
15:46:25 / 2022-08-04

и какви са заплатите на бачкаторите там , европейски ли ?

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама