Днес е : Вторник, 16 Август 2022

Горяща барджа с въглища е причина за задимяването на Русе

Публикация 19 Jul, 2022 / akcent.bg

По първоначални данни на РИОСВ има завишаване на нивата на фините прахови частици с около 10% над средното количество за денонощие

   Множество сигнали за задимяване, черни сажди и силно задушлива миризма получи областният управител Анатоли Станев през последните няколко часа от разтревожени русенци. Жителите на града искаха да получат достоверна информация от Станев за това какво се случва. Проведени са разговори с ръководството на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ в северната ни съседка. От разговора стана ясно, че в близост до Гюргево гори баржа, натоварена с въглища. Поради това, че към момента най-вероятно е предприето гасене с вода, се получава сериозно задимяване над целия трансграничен район. По първоначални данни плавателното средство е извършвало курс от Констанца към Белград. Самозапалването на въглищата се е случило на по време на престои на транзитна стоянка. Предстои изместване на баржата и нейното разтоварване.

   По-късно следобед се очаква леко увеличаване скоростта на вятъра, което би могло да се окаже предпоставка за усилване на неприятните миризми над града, ако пожарът продължи да тлее. За момента няма опасност от взривове.

   Всички компетентни институции от съседно Гюргево са запознати и предприемат необходимите мерки за справяне със ситуацията, в това бе уверен Анатоли Станев. Според румънската страна максимално бързо са били изпратени пожарогасителна техника и екипи на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“. Не е имало затруднения при локализирането на огнищата. Областният управител е уведомил своевременно кмета Пенчо Милков.

   По първоначални данни на РИОСВ има завишаване на нивата на фините прахови частици с около 10% над средното количество за денонощие.

   По-късно през деня областният управител Анатоли Станев ще посети на място района.

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама