Понеделник, 25 Септември 2023

Рисковете пред икономиката: реални и измислени основания за притеснение

Рисковете пред икономиката: реални и измислени основания за притеснение
Публикация   08:18     18 Юли, 2022 /     Лъчезар Богданов, ИПИ   /     451

   САЩ отчетоха укоряване на инфлацията до 9,1% през юни, което е най-рязкото повишение на ценитe на потребителските стоки от 1981 година насам, пише АР. Но именно инфлацията може да бъде фактор, който да помогне да бъде избегната рецесията в краткосрочен план.

   През юни продажбите в САЩ изненадаха анализаторите със своето увеличение от 1%, спрямо спад от 0,1% през май. Потребителите осъзнават, че забавянето на покупки ще им коства пари и парадоксално или не, този ръст успокоява опасенията за рецесия в страната, макар и само в краткосрочен план, допълва още агенцията.

   Данните вероятно ще спрат агресивната политика на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти. Заседанието на институцията е планирано за 26-27 юли.

   Засега опасенията за американската икономика през второто тримесечие на годината остават, но някои икономисти вярват, че увеличеното потребление на стоки и услуги може да доведе до ръст, макар и минимален, а не до понижение. Брутният вътрешен продукт на САЩ записа спад през първото тримесечие и ако това се запази и през второто, то страната официално ще влезе в рецесия.

   В периода януари - март 2022 година американската икономика се сви с 1,6% заради рекордния търговски дефицит. Сега прогнозите са доста широки - от свиване в рамките на 1,9% до ръст от 1%.

   Но дори и официално САЩ да влезе в рецесия свободните над 11 млн. работни места към края на май означават, че реално икономиката не е в такъв етап от своето развитие, пише още Ройтерс.

   Инфлацията се поддържа от високите цени на горивата, храните и наемите и ръстът е над този на доходите на американците. Особено тежко са засегнати по-бедните слоеве на населението, затова и потребителското доверие започна да намалява.

   През последните седмици цените на горивата обаче тръгнаха надолу - през юни американските потребители зареждаха при цени от рекордните 5 долара за галон. В края на миналата седмица обаче средната цена на бензина в страната вече е 4,57 долара за галон. Въпреки тези обнадеждаващи сигнали, страната още е далеч от нормалните нива на инфлацията.

   Високата стойност на щатския долар пък притъпява "вносната" инфлация, допълва Ройтерс. 

   Според анализатори, цитирани от АР, увеличаването на лихвите от страна на Фед вършат това, което се очаква от тази политика - ограничават търсенето. Данните от края на миналата седмица показват и свиване на промишленото производство за втори пореден месец, което най-вероятно е резултат от тази политика на централната банка да държи инфлацията до целта от 2%.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha