Днес е : Сряда, 31 Май 2023

,,Маркет линкс,,: При избори 7 партии влизат в парламента, ГЕРБ печели с по-малко от процент разлика

Публикация 14 Jul, 2022 / akcent.bg

   Парламент от 7 партии при предсрочни избори с победител ГЕРБ. Това показват резултатите проучване на социологическата агенция "Маркет линкс" по поръчка на Би Ти Ви. То е проведено сред 1024 пълнолетни граждани в периода 2-10 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

   Сред заявилите, че със сигурност ще гласуват ГЕРБ събира 22.2%, като оставя зад себе си "Продължаваме промяната". Управляващата партия получава 21.5% от гласовете. БСП с 11.6% е трета политическа сила според проучването.

   Четвърти се ДПС с малко над 9 процента. Следва "Демократична България" с 8.3% подкрепа и "Възраждане", които получават 7.6%,. Последната партия, която влиза в парламента е "Български възход" на Стефан Янев с 4.3%. На "Има такъв народ" не достигат 0.8%, за да преминат бариерата от 4%.

   Президентът Румен Радев е единственият политик, който има по-голямо доверие (48%), отколкото недоверие (32%). Бившият служебен премиер Стефан Янев се нарежда втори по доверие с 24%. Недоверието (66%) към настоящия министър-председател в оставка Кирил Петков е три пъти по-голямо от доверието (22%). Сходни са резултатите на лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е с 20% доверие и 57% недоверие.

   Следват Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Станислав Трифонов, към когото недоверието според данните в изследването е най-високо - 80%.

   41 на сто от анкетираните са на мнение, че трябва да има предсрочни избори през есента. Малко повече пък заявяват, че се надяват да бъде съставен кабинет в рамките на сегашния парламент.


 


 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама