Днес е : Петък, 27 Януари 2023

С пълно единодушие депутатите вдигнаха прага за регистрация по ДДС на първо четене

Публикация 08 Jul, 2022 / akcent.bg

   Единодушно с 212 гласа "за", без нито един "против" и "въздържал се" Народното събрание (НС) прие на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), съобщава БТА. С тях се завишава минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари догодина. Парламентът реши още три дни да е срокът за предложения между двете четения.

   Мярката бе заложена в коалиционното споразумение на правителството в оставка.

   По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 милиона лева, се посочва в мотивите на вносителите.

   Проектът е внесен от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на "Демократична България". Той предвижда също от началото на 2024 г. прагът да се вдигне още - на 166 хил. лв., но вносителите обявиха, че между двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предложението, защото това е дебат, който ще се води догодина. Последната сума е обвързана с планирани промени в директивата на EС по въпроса и въвеждане на общата система на ДДС, според която от 2025 г. ще има единен праг на облагаем оборот от 85 хил. евро.

  "Освен това е нужна втора дерогация от ЕС", обясни Димитров. По думите му предложените промени в закона за ДДС ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по-конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти. "100 000 лв. е приблизителната стойност на средното ниво на прага за регистрация в ЕС и ЕК няма да има основание да откаже", аргументира се Мартин Димитров.

   Проектът предвижда всички юридически лица, регистрирани по досегашния ред, да могат да запазят регистрацията си по ДДС, или да подадат изрично заявление за дерегистрация. Оценката на вносителите е, че мярката ще облекчи над 90 хил. малки и микрофирми при първия праг и над 110 хил. при втория праг или една четвърт от сега регистрираните по ДДС фирми.

Александър Иванов обяви, че групата на ГЕРБ-СДС ще подкрепи вдигането на прага за задължителна регистрация, мярката е и част от предизборната им програма.

   Румен Христов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, посочи, че след края на многото на брой кризи, се надява Европа отново да се върне към дебата за единната ДДС ставка, за която СДС настоява. Вдигането на прага за регистрация засяга и хората със свободни професии като писатели и художници, подчерта още Христов.

   Стоян Таслаков от "Възраждане" също изрази подкрепа за предложението, което, по думите му, е полезно за бизнеса. Промяната ще облекчи малките фирми откъм административни и счетоводни такси, отбеляза той.
   От "Има такъв народ" също застават за проекта. Той ще доведе до прогнозируемост за малките фирми да направят разчетите си, обясни Снежанка Траянска.

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама