Днес е : Вторник, 16 Август 2022

Светът изгуби един от най-видните еврейски създатели и аниматори - Леонид Шварцман, създателят на Чебурашка и коркодилът Гена

Публикация 04 Jul, 2022 / akcent.bg

   Светът изгуби един от най-видните еврейски създатели и аниматори - Леонид Шварцман, създателят на Чебурашка и коркодилът Гена, на възраст близка до 102. Уважаван и обичан в и отвъд Източния блок, Леонид Шварцман носи духа на съветските евреи и заедно с екипа си от говорещи идиш аниматори, режисьори и текстописци, успява да създаде вечни образи, които дори стават символ на Олимпийските игри /1980 г/. При раждането си получава името Израил и го променя на 40 годишна възраст, след победата на еврейската държава в Шестдневната война. Чебурашка и Крокодилът Гена на Изток и Мечето Падингтън на Запад крият зад себе си еврейска нотка на смелост, съчувствие и искреност в сложните отношения между хората.
 
    Леонид Шварцман е роден на 30 август 1920 г. в Минск.
През годините на своето творчество Шварцман участва в създаването на повече от 60 анимационни филма, много от които са включени в златния фонд на руската анимация.
Шварцман представя на няколко поколения зрители анимационните филми "Снежната кралица", "Аленото цвете", "Златната антилопа", "Крокодилът Гена", "38 папагала" и много други.
 
    Най-популярният герой на Шварцман си остава Чебурашка.
  Известен е и като илюстратор на детски книги и класически произведения. Шварцман е лауреат на наградата „Холивуд за деца" и наградата "За принос в професията" на Открития руски фестивал на анимационния филм в Суздал. Бил е член на Академията за кинематографични изкуства "Ника" и на Международната асоциация за анимационни филми, както и почетен директор на Московския музей на анимацията.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама