Днес е : Събота, 10 Юни 2023

Таванът за тока за бизнеса ще е 250 лв./мВтч

Публикация 30 Jun, 2022 / Капитал

Парламентът одобри нов модел за компенсиране, според който до края на тази година фирмите ще имат фиксирана горна граница за цената на електроенергията

  • След няколкодневни спорове депутатите се обединиха около нов модел за компенсиране на бизнеса
  • Той гарантира сигурна и не по-висока от сегашната цена на тока за фирмите до края на годината
  • Средствата за помощите няма да дойдат от бюджета, а от държавните енергийни фирми, които реализират огромни печалби от продажбата на ток

     От 1 юли до края на тази година всички фирми, общински предприятия, училища, болници, храмове и т.н. ще плащат максимум 250 лв./мВтч за ток. Това решиха народните представители след няколкодневни спорове.

  Новият модел влиза през актуализацията на бюджета и до голяма степен ще потисне инфлацията в следващите месеци, тъй като независимо от пазарните движения разходите за ток ще останат непроменени. Одобреният механизъм ще действа автоматично, независимо дали има или не редовно правителство и парламент.

  Дотук обаче се стигна след множество различни предложения от депутати на "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, които буквално обърнаха Народното събрание на тържище. В крайна сметка обаче новият модел бе одобрен с голямо мнозинство.

        Размер на компенсациите ?

Накратко: всички небитови потребители ще бъдат компенсирани със 100% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса и приетата за база цена в размер на 250 лв./мВтч. Така ако средните цени са 600 лв./мВтч, каквито очаквания има за месец юли, бизнесът реално пак ще плати 250 лв./мВтч.

С други думи при сметка за ток от примерно 7500 лв., компенсацията ще покрие 4500 лв., а за потребителят ще останат за плащане 3000 лв. (в крайната сметка освен цената на енергията се включват и мрежови такси).

Известни флуктуации в тази крайна цена все пак може да има според профила на потребление на съответното предприятие - ако то работи само денем, може да плаща повече, тъй като средната цена на енергията в дневните часове обикновено е по-висока от средната за денонощието.

За сравнение сегашният модел покриваше само 80% от разликата над определената база, което прехвърляше част от пазарния риск към бизнеса. Но въпреки това средно фирмите са плащали между 240 и 250 лв./мВтч в последните 8 месеца след получаването на компенсациите.

            Откъде ще дойдат парите

   Общата помощ за бизнеса в този си вид би струвала около 0.5 млрд. лв. на месец при цени на електроенергията около и над 500 лв на мВтч (средната цена за месец юни е 433 лв./мВтч). Това означава, че до края на годината целият механизъм ще струва около 3 млрд. лв.

Тези пари обаче няма да идват от държавния бюджет, а от печалбите на държавните енергийни предприятия. При по-високата борсова цена те ще печелят повече и ще правя отчисления във Фонда "Сигурност на електроенергийната система". Само АЕЦ "Козлодуй" отчете почти 1 млрд. лв. печалба за първото тримесечие на тази година и дори без нищо да се промени до края на годината, ще бъдат събрани достатъчно пари за покриване на компенсациите. При очакваните екстремно високи цени на тока през зимата пък печалбата ще се увеличи.

   Отделно ФСЕС продава и националните квоти CO2, от които се очаква да получи още поне 2 млрд. лева.

   "Реално тези пари са дадени от бизнеса и сега ние ще му върнем обратно част от тях", заяви Делян Добрев (ГЕРБ), който реално предложи финалния модел на механизма за компенсиране.

                    Дебатът

   От ГЕРБ първоначално поискаха базовата цена да бъде 150 лв./мВтч, компенсацията да е 80% от разликата до реално постигнатата на борсата. ДПС и "Продължаваме промяната" бяха за 200 лв. базова цена и 80% компенсация, но имаха различни предложения за детайлите по начина на осигуряване на средствата. От БСП пък настояваха за поне 250 лв. базова цена, тъй като тя би покрила технологичните разходи на всички дружества в енергетиката, включително въглищните ТЕЦ.

   След множество спорове, не толкова по същество, колкото с политически привкус, Делян Добрев направи предложение прагът да се вдигне на 250 лв., но компенсацията да стане 100% за разликата до реалната борсова цена. А след още няколко допълнения от депутата на ПП Венко Сабрутев, свързани със срока на действие на механизма и с гарантиране на финансовата сигурност на държавните предприятия, моделът получи одобрението на залата.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама