Днес е : Понеделник, 5 Юни 2023

Горивата поскъпват със стотинка всеки ден

Публикация 29 Jun, 2022 / akcent.bg

Тази сутрин цената средната цена на бензин А95 е 3,38 лв., а на дизела - 3,55 лв.

  С около стотинка на ден поскъпват бензинът и дизелът у нас. Тази сутрин цената средната цена на бензин А95 е 3,38 лв., а на дизела - 3,55 лв. По-скъпият бензин А98 е на цена 3,58 лв., а тази на дизела с добавки е близо 3,90 лв.  На някои места в България обаче цената на дизела от по-висок клас надминава 4 лв.

   Средната цена на бензин А 95  за Русе е 3.36 лв. при 3.38 лв. за страната. При дизеловото гориво средната цена за Русе е 3.51 лева или с 4 стотинки по-малко от тази за страната.

  Николай Николов, собственик на малка бензиностанция заяви, че няма как да не сме част от покачването на цените в международен план. Въпросът е обаче дали някой у нас не злоупотребява с това. Той попита дали има господстващо положение от някои компании на нашия пазар и дали то се използва с други цели.

   „Случва се така, че напоследък се налага да зареждаме гориво от бензиностанции на определена верига, което не е нормално. Всички ние зареждаме от складове и би трябвало на базата на това да генерираме разходи. В един момент цените на някои бензиностанции на определени вериги са по-ниски от цените на склада или са същите. При това положение си задаваме въпроса как въпреки разходите цените на тези бензиностанции могат да са същите или малко по-високи от тези в склада. Това ни кара да си мислим, че има някакви възможности, които се крият в производителя и които не се дават в складовете на търговците и които не стигат до крайния потребител“, обясни Николов по БТВ. 

   Той каза, че ще се обърнат към Комисията за защита на конкуренцията. Едно от подозренията е, че цените на горивата са изкуствено завишени.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама