Събота, 30 Септември 2023

Българите разделени на две за падането на правителството

Българите разделени на две за падането на правителството
Публикация   14:31     27 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     317

  Обществото в България е разделено почти наполовина в одобрението си към правителството на Кирил Петков, което днес подаде оставката си. Това сочи експресно проучване, направено от „Галъп“ през изминалата седмица по телефона сред 800 души.

  50,5% от анкетираните не одобряват свалянето на кабинета „Петков“, докато 48,1% от тях го одобряват. 39% харесват бившия председател на Народното събрание от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев. По-малко от 32% изразяват неодобрение към него.

Според данните на „Галъп“ повече от хората очакват отново ПП да състави правителство в рамките на този парламент – 40,3% в сравнение с 18,2%, които предвиждат кабинет с мандат на ГЕРБ.

   По-голяма част от анкетираните – близо 58% изразяват надежда да се състави правителство в мандата на 47-ото Народно събрание. 40,6% от тях искат нови избори.

   Друго заключение от сондажа е, че вината за падането на властта се вижда главно в грешки на самата власт, а обяснения, свързани с различни задкулисни планове не са получили широко разпространение.

   65% от попитаните мислят, че правителството носи собствена политическа вина за падането си, а само 33.6% не са несъгласни с това. 41,6% са избрали обяснението "имаше преврат от страна на мафията", но 51% не са несъгласни с него. 19,5% са гласували за "свали го Русия", докато 72.7% са несъгласни с това твърдение.

  Френското предложение по проблема със Северна Македония не е успяло да убеди обществото, че интересите на България са спазени, въпреки подкрепата, която получи от по-широки политически кръгове. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но едно доста сериозно мнозинство от 59.5% смята, че те не са защитени. Останалите се колебаят.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още