Днес е : Понеделник, 27 Юни 2022

Петролът поевтинява докато инвеститорите оценяват риска от рецесия

Публикация 23 Jun, 2022 / akcent.bg

   Цените на петрола продължиха низходящото си движение в ранната търговия в четвъртък, падайки с над 1%, тъй като инвеститорите преоцениха рисковете от рецесия и търсенето на гориво на фона на повишаването на лихвите в големите икономики.

   Към 9:15 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,27 долара, или 1,14%, до 110,5 долара за барел, докато цената на американския лев суров петрол WTI се понижи с 1,27 долара, или 1,14%, до 110,5 долара за барел. Предходната сесия и двата бенчмарка поевтиняха с около 3%, като сега те са на най-ниските си нива от средата на април.

   Инвеститорите продължават да оценяват колко  притеснени трябва да бъдат за това, че централните банки може ще тласнат световната икономика към рецесия, докато се опитват да овладеят инфлацията чрез повишаване на лихвите.

   „Петролните пазари останаха под натиск, тъй като инвеститорите бяха загрижени, че повишаването на лихвите в САЩ ще забави икономическото възстановяване и ще намали търсенето на гориво“, каза Казухико Сайто, главен анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

   „Американските и европейските хедж фондове разпродават позициите си преди края на второто тримесечие, което също охлажда настроенията на инвеститорите“, добави той, като прогнозира, че WTI може да падне под 100 долара за барел преди Денят на независимостта на САЩ на 4 юли.

   Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл каза в сряда, че централната банка не се опитва да създаде рецесия, за да спре инфлацията, но е напълно ангажирана да постави цените под контрол, дори ако това носи риск от икономически спад.

  Президентът Владимир Путин каза в сряда, че Русия е в процес на пренасочване на търговията и износа на петрол към страни от групата на развиващите се икономики на BRICS заради западните санкции срещу Украйна.

   Китайският внос на суров петрол от Русия през май е нараснал с 55% спрямо година по-рано и е на рекордно ниво.

  Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да приеме тримесечно замразяване на федералния данък върху бензина, за да помогне за борбата с рекордните цени на бензиностанциите и да осигури временно облекчение за американските семейства това лято.

   „Новината временно повиши цените на петролните продукти, но по-късно се видя, че дори ако данъкът върху бензина бъде спрян, цените на дребно ще останат високи, което ще затрудни стимулирането на търсенето“, каза Сайто от Fujitomi.

Коментари

Реклама

Реклама