Четвъртък, 30 Май 2024

Асен Василев скандализира депутатите с ,,да го духат бедните,, - това било философия на ГЕРБ

Асен Василев скандализира депутатите с ,,да го духат бедните,, - това било философия на ГЕРБ
Публикация   13:31     21 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     882

Предните управляващи увеличили ножицата между бедни и богати

   Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев скандализира парламента с цинично изказване. Той се обърна към депутатите от ГЕРБ: Вашата икономическа философия е „да го духат бедните“.

Това предизвика остри реакции.

   Точното изказване на Василев бе: "Това, което аз чувам от вас, не е предложение как по-добре да се управлява кризата, не е предложение как хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да могат да бъдат защитени. Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя, е "да го духат бедните". Това е Вашата икономическа философия... Извинявам се за грубия език. Но това е икономическата философия, която Вие проповядвате - да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията."

   Залата избухна във възмущение, а председателят на парламента Мирослав Иванов отбеляза, че казаното от вицепремиера е крайно неподходящо и призова повече да не се повтаря. 

   Асен Василев продължи с тезата си, като обясни, че заради управленията на ГЕРБ през последните 12 години у нас имало най-голямо разделение между бедни и богати в Европа. 

   Затова 400 000 души напуснали България. При ГЕРБ се стимулирало богатите да стават по-богати, а бедните да си остават бедни. В момента правителството водела политика била в посока да се подпомогнат бедните, така че да не са под линия на бедност, както и да се инвестира в образование, в здравеопазване и в инфраструктура, така че всички хора в България да могат да се ползват и от еврофондовете и от данъците, "а не парите да изтичат в кюлчета, пачки и чекмеджета".

  Цончо Ганев от "Възраждане" изрази остро недоволство от парламентарната трибуна. Той припомни, че Иванов в началото на заседанието е предупредил депутатите да спазват правилата. Според него целта била при нарушения те да бъдат гонени от залата, така че да не могат да гласуват на вота на недоверие. 

   Ганев на два пъти, възмущавайки се, повтори репликата "да го духат бедните", което пък предизвика недоволство от страна на Мирослав Иванов. 

  В парламента текат дебати по внесеното от ГЕРБ-СДС проекторешение за вот на недоверие срещу правителството, който е за "провал във финансово-икономическата политика". 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha