Вторник, 26 Септември 2023

Слави Трифонов за правителството: Тези хора трябва да стоят максимално далеч от властта

Слави Трифонов за правителството: Тези хора трябва да стоят максимално далеч от властта
Публикация   06:55     12 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     313

   Реших да оттегля министрите на ИТН от правителството по две причини - финансовата политика в държавата и двойната политика по отношение на РС Македония.

  Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за Дарик радио", което се излъчва на живо и по партийната телевизия на ИТН 7/8 ТВ. Това е и първата изява на Трифонов, след като стана ясно, че партията се оттегля от четворната коалиция. И допълни, че коалиционното споразумение е било нарушено по линия на Скопие. "Кирил Петков и Асен Василев се самозабравят и не се държат адекватно. И трябва да бъдат спрени. Аз правя точно това", обясни още лидерът на ИТН.

   Той беше категоричен, че не е развалил правителството. "Аз просто съм изтеглил министри. За да се развали, трябва да има други действия и ходове. Аз не съм развалял нищо", каза още лидерът на ИТН. "Петков просто не спря да се опитва да ни прескача по отношение на казуса със Северна Македония. Говореше едно пред световни лидери, а тук – друго. Истината е, че просто лъжеше", подчерта бившият тв водещ.

   Той разказа, че премиерът е нарекъл "леке" кандидатът на "Има такъв народ" за гуверньор на БНБ Любомир Каримански. "Попитах го защо не иска той да ръководи БНБ. Каза ми само защото е леке. Попитах го да го каже пак и той отново ми каза "Каримански е леке". Други мотиви нямаше", разкри Слави.

  Трифонов обясни, че при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН, са били пропуснати."По отношение на Македония се води двойна политика – едната от МВнР, за която отговорност носи ИТН. А Весела Чернева дублира дейността на Теодора Генчовска и договаря падането на ветото с други европейски държави. Другата причина е финансова – държавата, според мен и според информацията, която имаме, е доста зле финансово“, обясни още лидерът на ИТН. Той не смята, че напускането на коалицията е било безотговорен акт.

  "Тези хора не стават за това да се занимават с власт. Не стават да се занимават с управление на държава. Те трябва да стоят максимално далеч от властта. Това е мое мнение", каза още Слави Трифонов.

   Той определи като най-големия компромис на ИТН, участието в едно правителство с БСП. "Те са част статуквото и аз съм наясно с цялата ситуация от промяната от 10 ноември 1989 г. Оттогава всичко е ясно за БСП".

   Трифонов допълни, че целта на ИТН за участие в управлението е била да се въведат в действие решенията на организирания от тях референдум от 2016 г.
 
   "Спечелихме избори, за които трябваше да поемем отговорност. Решихме да не се събираме с други партии, за да поемем сами отговорност. Тогава направих изявление, в което казах, че ако продължим да участваме в политическия живот, следващия път ще направя каквото зависи от мен, за да има правителство", каза още Трифонов.

   Трифонов обрисува Кирил Петков като емоционален, а Василев като гъвкав. И разкри отношенията си с двамата съпредседатели на "Продължаваме промяната".

   "В началото Кирил Петков и Асен Василев провеждаха отделни срещи с всеки един от партньорите. Аз се запознах с Кирил Петков в студиото на телевизията 7/8, където той рекламираше пробиотик - даже така съм го записал в телефона си "Кирил пробиотик". След това президентът го назначи за министър на икономиката и се видяхме, защото той изяви желание да участва в изборите и в евентуално управление, ако ги спечелим. Предложих Асен Василев да бъде министър на еврофондовете, Петков твърдо каза, че той трябва да е на финансите. Моето разбиране е, че спечелилата партия трябва да отговаря за тези постове. След това дойдоха с Асен Василев в офиса ми в НДК и проведохме разговор за това правителство. Напрежение нямаше - те са много гъвкави, флексабилни, говорят с желание нещо да се случи. Кирил Петков е по-скоро емоционален, Асен Василев е гъвкав в посока да стане нещото, което той иска."

  "Има медии, които са много близки до Кирил Петков и Асен Василев. Нямам нищо общо с Ахмед Доган и не съм го виждал с него от много години - 15,16 сигурно", категоричен беше Слави Трифонов. "Като че ли четворната коалиция се появи с една цел - да престане авторитарното управление на ГЕРБ. Кирил Петков прави същото. "Продължаваме промяната" управлява като тях, същите са", смята Трифонов.

   Трифонов коментира и скандала с лабораторията на КПП "Капитан Андреево".

    "Тези гранично-пропусквателни пунктове са отговорност на други министерства. Аз нямам никаква информация и нищо общо. Как искате да ви отговаря на този въпрос, като не нося отговорност. Нито имам митничари на разположение, нито имам общо с Гранична полиция, нито ми е ясно", категоричен беше Трифонов, настоятелно питан по темата

   "Има хора, които на мен са ми приятели, не кукловоди. Орлин Алексиев е мой приятел, да. Познаваме се с него от 20 години. Няма абсолютно нищо общо с цялата тази работа. Нямам представа с какво се занимава, какво прави. С него никога не си говорим за политика. Аз съм човекът, създал "Има такъв народ" и съм единственият човек, който може да каже заедно с моите колеги, сценаристите, какво се случва в ИТН. Няма никой друг", отсече Слави Трифонов.Коментари

  •     Читател 

    Слави и неговата ИТН,трябва да са максимално далеч от българския парламент! Макар и от разстояние,да продължи шоуто си по 7/8-тв,там където може да е полезен първо за себе си и телевизионните зрители,колкото и да са останали те.

Коментирай

   captcha

Прочети още