Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Слави Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония

Публикация 08 Jun, 2022 / akcent.bg

   „Има такъв народ“ няма място в коалицията. От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония“. Това заяви лидерът на партията Слави Трифонов в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

   „Днес министрите на „Има такъв народ“ напуснаха заседание на Министерски съвет заради изключително лошия бюджет, който представи министърът на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателя, нито финансовия министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва – това е агония“, каза Трифонов.

   „Като казвам повод, искам да ви кажа, че през целия си живот съм се стремял да правя разлика между повод и причина. Напускането на министрите на ИТН днес е повод – поредният повод. Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея са две: Македония и фактът, че в държавата вече няма пари“, добави той.

Според Трифонов по отношение на Северна Македония министър-председателят  води външна политика, различна от политиката на Министерството на външните работи и на парламента. „Различна от политиката, декларирана на Консултативния съвет при президента“, добави лидерът на ИТН.

„Министър-председателят си има друг външен министър – не Теодора Генчовска. Този негов външен министър се казва Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на Северна Македония и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромната част от българските граждани искат РСМ да започне преговори чак когато изпълни подписания през 2017 г. договор между двете държави“, каза Трифонов.

   Лидерът на ИТН каза, че по този начин Кирил Петков „грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение“.

   „Македония е важна част от нашата история и душа. Никой няма право да взима едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство“, каза Трифонов.

   По отношение на бюджета и парите на държавата, Трифонов каза, че откакто Асен Василев е финансов министър „в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу“.

   „Всеки лев е важен, особено ако говорим за парите на държавата, защото това са нашите пари. Никой няма право да експериментира с тях и да прави какво си иска“, добави лидерът на ИТН.

   „През декември 2021 г. се изхарчиха 9 млрд. лева за девет дена. 4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди – вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи. Милиард и двеста милиона се взеха от държавните дружества, за да се купи зърно. Зърно обаче няма, няма и пари. Повечето мерки, планирани за актуализацията на бюджета, само ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората. Какви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг над 10 млрд. лева само за тази година? Кой ще ги плаща? Той ли, или ние и нашите деца?“, коментира Трифонов.

   По думите му министрите на „Продължаваме промяната“ водят държавата към фалит.

   „Депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха“, добави той.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама