Днес е : Четвъртък, 1 Декември 2022

Масово в магазините предлагат вносно свинско за българско

Публикация 29 May, 2022 / Румен НИКОЛАЕВ

Фуражното зърно трябва да се субсидира до разликата от 500 лв за тон, категоричен е Вихрен Димитров

 Значителна част от предлаганото свинско месо в магазинната мрежа в Русе е внос. Информацията за това съобщи пред Акцент.БГ изп. директор на свинекомплекса Голямо Враново Вихрен Димитров. Голяма част от търговците купуват някоя друга касета с българско месо, а продават с етикети за български производител големи количества от внос, сочи проверка на свиневъдите в региона.

  В момента свинепроизводителите в България имат възможност да продават живи прасета в страни извън ЕС, тъй като войната и липсата на доставки от Русия прави цената изгодна, каза още Димитров. Темата е дискутирана на експертно ниво и има принципно разбиране и съгласие. Но това да се случи, и то скоро, е необходимо да се постигне политическо съгласие в ЕК, където всъщност големите държави- членки като Франция и Германия не го подкрепят.

 В момента българските свиневъдни стопанства продават живо тегло по 2,50-2,60 лв/кг, а за да бъдат до себестойността цената трябва да е поне 2,80 лв/кг, коментира Димитров.  Тази драма може да се реши го голяма степен, ако се въведе от Агенцията по храните система за проследяемост, коментира изп. директор на "Голямо Враново". Чрез нея ще може да се контролират реалните продажби и количества при търговците.

   Зърното за фураж в момента е 64 кт./кг. Нещата биха били по-добре, ако държавата по някакъв начин връща разликата до 50 ст/ кг. Това би било възможно след като се закупи с предвидените 1,1 млрд лева зърно за Държавния резерв. Годишно за целия сектор са необходими около 300 000 т. зърнен фураж, смята Димитров.

  Той даде пример с Холандия, където държавата задължава субсидираните производители да продават определен процент от продукцията си на себестойност. В Източна Германия, където свиневъдните стопанства са изградени по модела като този в България /без собствени възможности за производство на фуражи/, от държавния поземлен фонд се предоставят земи на свинепроизводителите за период от 30 години.

   Свиневъдите очакват все още и субсидията за "Хуманно отглеждане на животни".

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама