Понеделник, 25 Септември 2023

Анета Ангелова стана кръстник на най-новия кораб на АППД, ще се казва ,,Истър"

Анета Ангелова стана кръстник на най-новия кораб на АППД, ще се казва ,,Истър
Публикация   15:51     14 Май, 2022 /     akcent.bg   /     665

Корабът ще изпълнява самостоятелно корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав

   Най-новият кораб във флотилията на Изпълнителната агенция по проучване и поддържане на река Дунав /ИАППД/ бе именуван днес. Той носи името на първия български речен влекач, а именно „Искър“. Символиката не е случайна и тя показва готовността на ръководството и екипа на ИАППД да поемат щафетата от онези първи кораби, които са порили вълните на Дунав и да продължават да работят за поддържане и подобрение плавателността на реката. Кръстница на кораба бе Анета Ангелова. Сред официалните гости на събитието бяха министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, областният управител на Русе Анатоли Станев и неговият заместник Людмил Христов, парламентарният секретар на министерството Синан Хебибов, заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев, както и изпълнителният директор на ИАППД Павлин Цонев.

   „Река Дунав е изконна за града и региона ни и именно затова трябва фокусираме дейността си върху поддържането на плавателността ѝ“, заяви Станев и отбеляза, че през последните години много се говори за реализация на европейски проекти, днес обаче е ден, в който всички виждаме ползата от тези действия. „Реката е част от живота ни от хилядолетия. Всички ние сме щастливи да виждаме, че се развива това, което носи за региона ни благоденствие и поминък“, допълни още Станев и изрази увереност, че институциите ще продължат да работят съвместно за по-доброто бъдеще на региона и страната. Областният управител пожела на екипажа на кораба и безаварийно плаване.

Заместник-кметът Димитър Недев пожела на ИАППД дръзновение и да обогатяват арсенала си от съдове.

    През месец юни тази година се очаква да започне обучението на екипажите затова как да се използва целия този комплект. До тогава Министерството на транспорта и съобщенията трябва да е осигурило финансиране и вече да се е пристъпило към удълбочаване на критичните участъци на река Дунав. Същевременно на 29 май в Гюргево ще се проведе среща с вицепремиера на Румъния и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну и представители на други институции за ускоряване стартирането на още един проект, който на практика ще бъде следващата стъпка реката да се ползва целогодишно. Става дума за “Fast Danube”.

Новият маневрен кораб бе осветен от отец Йордан от храма „Св. Георги“, а празничната програма включваше още участие на Фолклорен танцов ансамбъл „Русчуклийче“.

   „Искър“ е част от състав, който включва още понтон, шалан и драга, с които ИАППД ще може да изпълнява самостоятелно корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав. По този  начин се цели гарантиране на нормалното целогодишно корабоплаване в българския участък на реката, която винаги е била свързваща и обединяваща страните от Европа. Маневреният кораб „Искър“ е доставен в рамките на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. (ОПТТИ). Плавателният съд е построен в „С.Ц. Корабостроителница АТГ Гюргево“. Общата стойност на проекта е над 20 милиона лева, като малко над 17.5 милиона лева или 85% от цялостното финансиране идва от Европейския съюз. Останалите 15% или приблизително 3.1 милиона лева са осигурени от държавния бюджет.

Тагове : Истър , кораб , АППД ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още