Четвъртък, 29 Февруари 2024

Емилиян Гебрев пред Акцент.БГ: Искаме само да не ни се пречи, ние ще успеем и ще се развиваме.

Емилиян Гебрев пред Акцент.БГ: Искаме само да не ни се пречи, ние ще успеем и ще се развиваме.
Публикация   09:59     14 Май, 2022 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     1091

Ние излизаме на световните пазари и с чест и гордост побеждаваме. Връщаме се у дома, в нашата страна и тук ни посрещат всички възможни институции с атаки срещу нас, казва оръжейният търговец

  

  Г-н Гебрев, в интервю еврокомисар Дидие Рейндерс пред Euronews Bulgaria преди два дни стана ясно, че ЕК очаква пълна ревизия на спрените 120 дела - имат ли съмнения в действията на Главния прокурор? Какви са очакванията Ви в тази връзка?

 -   За едни смешно, за други, несериозно, но за Вас - Вие си знаете най-добре, продължавате да се водите за ръководител на ОПГ –организирана престърна група/. В нея, за общо съжаление, е включен и дългогодишният служител и директор на "Дунарит" Кръстю Кръстев. .. Вече колко години минаха откакто се случиха тези необясними за нормалните хора неща?

  Вече 5 години, през 2017 година...

 Какво през тези пет години се случи. Опитва ли се някой да докаже това, в което Ви обвиниха.

  -  Въобще нямам никаква представа. Или прокуратурата работи изключително тайно, прави някакви изключително тайни и дълбоки проучвания, каквито не виждам как и защо би ги правила... Но това си е нейно право. Към днешна дата няма нищо конкретно от страна на прокуратурата. Цялото ОПГ си съществува- с почетен ръководител- аз, с прекрасен човек като г-н Кръстю Кръстев- член и моят син също е член, въпреки че не знае къде са фабриката и фирмата. Въпреки това е деен участник в това неясно престъпление. Както и N на брой хора, кой от кой по-честен...

   -  Да припомним-  какво всъщност е обвинението Ви?

То пак е смешно да се каже- че съм трябвало да зная , че парите, с които г-н Цветан Василев е закупилнякога "Дунарит", са били мръсни и престъпни. Как да го знае човек това нещо, като до 2014 година всички му стояха Мирно, в това число и премиер, и президент.

   "Дунарит" е закупен от фирма на г-н Цветан Василев от Агенцията по приватизация, която тогава е била на пряко подчинение на Министерския съвет. След тази фирма има още N на брой други фирми, ние сме 6-ти или 7-ми собственик.

  Аз казах на г-н прокурора- ако е така, трябва да се наредим- министър, директор на Агенцията по приватизация... всички, които са имали нещо общо с продажбите на "Дунарит". А те избирателно ни сложиха най-отпред.

   -  В някакъв момент съдът разпореди акциите да Ви бъдат прехвърлени като собственик. Странно, гледано отстрани, Агенцията по вписванията упорито дълго време отказваше и не направи това. Вашето обяснение?

   Това запъване е водено лично от ръководителя на Агенцията по вписванията по това време. Тя е контролирала невписването и увеличението на капитала на "Дунарит". Слава Богу, преди около 2 месеца това нещо приключи ...

   -  Чувствате ли се сега удовлетворен от тази развръзка?

   Нали знаете, че след такава, бих я нарекъл, "кървава борба" победата е Пирова. Това не е просто победа, това е с кръв извоювана битка.

   Нещо още по-странно, бих го нарекъл дори цинично... Виафор вече не съществуваше, т.е. ищецът вече го няма. Но това не пречеше на държавата да продължи да води дело срещу "Дунарит" от името на несъществуващата вече в правния мир фирма. Как намирате този факт?

   -  Да, така е, това са абсурди, които трябва да бъдат отнесени  първо към прокуратурата, както и към съдебната система. Те, както знаем, работят в синхрон. Виждаме един голям парадокс относно т.н. "независима" съдебна система със специализирани съдебни състави с предварително написани съдебни решения. Това беше в продължение на 7 години - от 2015 г. та до съвсем скоро.

   Какво конкретно вече очаквате да се случи. Спецсъдилищата са разтурени, какво ще се случва с Вас оттук нататък?

  -   Ако може някой да каже... не зная и Тоя отгоре дали може да каже. Това е парадокс. Както прокурорът е разпоредил да се извърши някакво разследване на нашата ОПГ, същият този прокурор / дай Боже да е жив човекът/  или някой друг негов заместник, трябва да издаде постановление, че няма каквото и да било и разследването се прекратява.

  Това може да стане, ако е независим и самостоятелен и не е собственост на някого. Защото много хора си имат собствени прокурори, като роби, колкото и грозно да звучи.

   Как ще коментирате факта, ч в последно време знайни и незнайни "експерти" коментират бившия вече ВПК, колко и какви пари се изкарват, какво става с продукцията, която тук се произвежда...

 -   Да направим първо уточнението, че нашата страна отдавна няма Военно- промишлен комплекс. Има фирми, които произвеждат отбранителни продукти. Самите фирми- дали искат да се пази в тайна, или да не се шуми за това, което произвеждат. За тях това не е чак толкова важно. Но няма министерство на отбраната на която и да е държава, в което това се пази като секретна информация- какво купуват, къде продават. С тези простотии, които правим в нашата страна, ние дискредитираме военните министерства на страните - купувачи, което е крайно лошо за самите тях. А това може да доведе до междуправителствени напрежения, като няма нормален човек, който да не оцени ситуацията. Много експерти се изказват, без да знаят за какво става въпрос, за жалост.

  Световни кризи - със суровините, с доставките.. как се справяте в настоящия момент?

   - Ние не може да бъдем нещо различно от това, което се случва в света, в частност, в нашата държава, в частност- в нашия бранш. Но крайно време е всички да спрем да плачем- токът поскъпнал, газът поскъпна... Трябва да намерим заедно с държавата форма и начин да заплащаме без компенсации тези високи стойности на суровините и материалите, компонентите и елементите, на енергийните носители. Там трябва да се инвестират парите, както и възможностите на хората, не с компенсации. Днес компенсираш 5 лева, утре- 10 лева и в един момент парите свършват.

За да влизат пари в джобовете и в държавата, трябва тези сметки да се плащат. Няма какво да се заблуждаваме- петролните продукти в цяла Европа са по-скъпи, отколкото при нас. Да, ама казват- пенсиите са ниски, заплатите са ниски. Всички заедно трябва да намерим начин да се увеличи производството и държавата да работи нормално.

-  Бизнесът, заводите, които притежавате и управлявате, са едни от много малкото в България, които не хленчат и не са клекнали на държавната софра за помощи и субсидии. Как го правите това? Вие се конкурирате на световните пазари на изделията, които произвеждате?

   Въпросът е добър и се вижда колко парадоксално се получава реално... Ние излизаме на световните пазари и с чест и гордост побеждаваме. Връщаме се у дома, в нашата страна и тук ни посрещат всички възможни институции с атаки срещу нас нищо да не правим. Но това е част от една голяма политика, зависимости на предишни наши власти към други държави, към други национални интереси.

  Искаме само да не ни се пречи, ние ще успеем и ще се развиваме.

  И накрая, днес /б.а. вчера/ отбелязвате поредна успешна годишнина за "Дунарит", емоцията се усеща в пълната зала. Очаквате ли все пак някой да се извини за всичко това, което Ви сториха и което преживяхте. ..

 Трябва да съм наивник в напреднала възраст някой да дойде и да ти се извини. Това е изключено. Вървим напред. Човек отдаде ли се на спомени, тръгне ли да търси реванш, само губи време. А времето е безценно, никой не може да го възстанови.

   ----------------------------------------------------

   На 3 април 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията блокира Емилиян Гебрев в опита му да купи оръжейния завод в Русе „Дунарит”. Решението идва седмица след като ДАНС започва проверка на договори, сключени от кандидат-купувача с държавната „Кинтекс”. В определението на КЗК е записано, че сделката по продажбата на фабриката трябва да бъде спряна временно. Като причина за това се посочват течащи спорове между акционери, участващи във веригата на собствеността на завода, заради навлизането на нов съдружник.

Държавата неуспешно се опитва да поеме управлението на  „Дунарит” – чиито бивш собственик е Цветан Василев, управителят на фалиралата Корпоративна търговска банка. Към предприятието освен Гебрев, претенции има и офшорната компания „Виафот инвестмънт”.

На 25 юли 2017 г. лицензът на оръжейната фирма „Емко” е замразен след проведено заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. На съвета са разгледани получени от МВР справки, за извършени проверки в няколко от оръжейните фирми в страната, сред които и „Емко”. Констатирани са редица пропуски, включително нарушения относно изискванията към устройството на обектите, предназначени за търговия с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, на правилата за съхранение, както и на условията за планирането и проектирането на строежите.

На 9 август 2017 г. след сигнал от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и последвало щателно разследване, държавното обвинение подвежда под отговорност собственика на „Емко” за пране на пари при покупката на „Дунарит” . Той е пуснат на свобода с мярка „подписка”. Срещу Емилиян Гебрев е образувано наказателно производство за организирана престъпна група, в което той е сочен за организатор.

На 16 септември 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов съобщава, че държавният ВМЗ Сопот е определен да изпълнява договори с „Кинтекс” за износ на оръжие вместо „Емко”. Причината е, че дружеството, собственост на Емилиян Гебрев, е с отнет лиценз за търговия.

В същото време от фирма „Емко” съобщават, че от август 2017 г. близо 650 тона боеприпаси са блокирани от август край Бургас и не могат да бъдат транспортирани заради държавната намеса.

Всичко това се случва на фона на протест на работниците на предприятието, които настояват лицензът на завода да бъде възстановен.

На 21 септември 2017 г. в медиите излиза информация, че оръжейната фирма на Емилиян Гебрев фигурира в забранителен списък на Държавния департамент на САЩ с дружества от Китай, Русия, Северна Корея, Судан, Сирия, Турция и други държави, на които е забранено да търгуват с американски фирми. „Емко” е единствената компания от България в списъка.

На 10 октомври 2017 г. държавата и военният завод „Емко” постигат споразумение. „Емко” получава обратно всички договори с „Кинтекс”

На 18 януари 2019 г. собственикът на дружество „Емко” е извикан в Националната следствена служба. След повече от час престой в следствието Гебрев излиза с „прецизирано обвинение”.

На 21 януари 2019 г. петчленен състав на Върховния административен съд връща казуса със собствеността върху завод „Дунарит”, за която претендира Гебрев, за ново разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията....

Тагове : Гебрев , ОПГ , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още