Днес е : Сряда, 18 Май 2022

20 европейски компании вече са открили сметки в рубли в „Газпромбанк“

Публикация 13 May, 2022 / akcent.bg

   Още десет европейски купувачи на газ са открили сметки в „Газпромбанк“, удвоявайки общия брой клиенти, които се подготвят да плащат в рубли за руския газ, каквото е искането на руския президент Владимир Путин, пише Блумбърг.

   Общо 20 европейски компании са отворили сметки в банката, като други 14 клиенти са поискали нужните за тази цел документи, заяви пред Блумбърг запознат източник.  Той обаче отказа да назове компаниите поименно.

   Европейските купувачи от седмици търсят начини да изпълнят искането на Путин за плащане в рубли за вноса на газ, без да нарушат санкциите на Европейския съюз, наложени заради инвазията в Украйна. Новият механизъм заплащане изисква от клиентите да открият две сметки в „Газпромбанки“ - една в чуждестранна валута и една в рубли. Съгласно механизма европейските компании ще продължат да плащат на „Газпромбанк“ за вноса на синьо гориво чуждестранната валута, фиксирана в договорите. Тези пари ще отиват в едната сметка. След това, по тяхно искане, банката, ще конвертира деноминираните в евро или долари депозити в рубли във втората сметка. След като Полша и България отказаха да приемат тези условия, „Газпром“ спря потоците синьо гориво към двете страни в края на април, припомня Блумбърг.

   Тъй като крайните срокове за плащанията за април за големите западноевропейски купувачи настъпват в края на този месец , Русия предприе действия, за да адресира опасенията в ЕС, че механизмът може да наруши санкциите. Според близък до „Газпром“ източник настоящите условия са такива, че трансакцията е приключена, когато купувачът плати в чуждестранна валута на „Газпромбанк“, тъй като последващото конвертиране в рубли е автоматично и не включва Руската централна банка, която е обект на санкциите на ЕС.

     В сряда премиерът на Италия Марио Драги заяви, че компаниите ще могат ще могат да плащат за газа в рубли, без да нарушават ограниченията.

   „Повечето от тези вносители на газ вече са отворили сметки в рубли с „Газпром“, коментира той по време на пресконференция. По думите му най-големият германски вносител на газ вече е платил в рубли.

   Близкият до „Газпром“ източник заяви, че клиентите, които вече са платили в рубли, продължават да са четирима, както и в края на миналия месец. Плащанията от други купувачи са дължими по-късно този месец.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама