Събота, 23 Септември 2023

ЕС отказва на България отсрочка от петролното ембарго за Русия

ЕС отказва на България отсрочка от петролното ембарго за Русия
Публикация   13:57     06 Май, 2022 /     akcent.bg   /     817

   Европейската комисия е внесла изменения в предложението за ембарго върху руския петрол, така че да се удължи периодът преди влизането му в сила за Унгария, Словакия и Чехия. Това съобщи Ройтерс, като се позова на двама източници.

   Съгласно редактираното предложение Унгария и Словакия ще могат да купуват и да внасят руски петрол по нефтопроводите до края на 2024 г., а Чехия ще продължи да го прави до юни 2024 г.

   България също е поискала отсрочка, но не я е получила, тъй като според един от източниците "няма реално основание за това". Другите три страни имат "обективен проблем", посочва източникът.

  Същевременно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че Съюзът ще постигне разбирателство за новия пакет санкции срещу Русия.

   "Уверена съм, че ще одобрим този пакет. Може да ни отнеме ден повече, но се движим в правилната посока", каза Фон дер Лайен на конференция, организирана от вестник "Френкфуртер алгемайне цайтунг".

   Унгария не може да подкрепи новия пакет от санкции на Европейския съюз, който включва ембарго върху вноса на петрол, заяви по-рано днес министър-председателят Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс

   Орбан каза, че в сегашния си вид предложението на Европейската комисия за забрана на вноса на руски петрол би било равносилно на "атомна бомба", хвърлена върху унгарската икономика. Той добави, че Унгария е готова да преговаря, ако види ново предложение, което да отговаря на унгарските интереси.

   В сряда ЕК предложи най-строгия досега пакет от санкции срещу Москва заради войната ѝ в Украйна. Но няколко държави, обезпокоени от въздействието на прекратяването на вноса на руски петрол, застанаха на пътя на споразумението, защото се опасяват, че спирането няма да им даде достатъчно време да се адаптират.

   Орбан заяви пред държавното радио, че Унгария ще има нужда от 5 години и от огромни инвестиции в рафинериите и тръбопроводите си, за да може да трансформира сегашната си система, която разчита на около 65% на руски петрол.

   "Не искам да се конфронтирам с ЕС, а да сътруднича... но това е възможно само ако нашите интереси бъдат взети предвид", каза Орбан. Той добави, че няма да подкрепи вкарването в черния списък на руския патриарх Кирил.

Тагове : ЕС , България , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha