Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Войната в Украйна носи неудобни печалби на търговците на суровини

Публикация 04 May, 2022 / akcent.bg

   Неловко е да се признае, но е истина – войната в Украйна се оказа доста печеливша за най-големите търговци на суровини в света, съобщава Bloomberg.

   Glencore Plc очаква, че годишните печалби отново ще надхвърлят прогнозите през първото тримесечие, докато в същото време зърнения гигант Bunge Ltd. увеличи приходите си с повече от 20%.

   Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари пазарите на суровини изпаднаха в безпорядък. Цените скочиха, а доставките бяха блокирани, което създаде трудни условия за купувачите на суровини, но пък идеални за търговските фирми. Търговците на суровини, които осигуряват транспорт за световните ресурси, се възползваха от нестабилността, прекъсванията на веригите за доставки и преминаването през мрежа от санкции, за да не се прекъсва потока от стоки.

   „Винаги когато времената са били нестабилни, а цените и количествата високи, сме успявали да генерираме голяма печалба“, каза финансовия директор на Bunge Джон Непъл по време на видео конференция след излизането на резултатите на компанията за първото тримесечие.

   Със сигурност обаче тази дейност не идва без рискове. Скокът в нестабилността подлага счетоводните баланси на търговците на суровини под голямо напрежение. Ежедневните движения на цени нагоре или надолу предизвикват искания за допълнителни обезщетения в размер на милиарди долари всеки ден.

   Русия и Украйна са едни от най-големите износители на пшеница, царевица и слънчогледово олио в света. Прекъсванията на посевите в Украйна и трудностите при заплащането за руски зърнени продукти вдигнаха цените до рекордни нива.

   Преди войната украинските пристанища на Черно море бяха изходната точка за голяма част от зърнените продукти на страната, които се изнасяха чрез кораби към Азия, Северна Африка и Близкия изток. Сега обаче пристанищата са блокирани и под обстрел заради войната.

   Държави вносителки като Египет, Алжир и Китай търсят хранителни продукти чрез търговци, които имат позиции извън Черно море като например Viterra и така наречената ABCD група от големи търговци на хранителни суровини - Archer-Daniels-Midland Co., Bunge, Cargill Inc. и Louis Dreyfus. Те предлагат продукти от алтернативни източници като Франция, САЩ и Бразилия.

   ADM все още не са вдигнали прогнозата си за печалбите тази година, въпреки че някои анализатори вече го предвиждат. Тази седмица те намекнаха, че очакват резултатите за 2022 да превишават тези за миналата години, но без да навлизат в подробности.

   В комбинация с недостига на зърнени храни в Южна Америка, разривите от войната ще „предизвикат дългосрочно затягане на световни пазари през следващите няколко години“, каза генералният директор на ADM във вторник.

   При пазарите на енергийни ресурси независимите търговци като Vitol Holding BV, Trafigura Group, Gunvor Group Ltd. и Mercuria Energy Group Ltd. Не публикуват резултати за тримесечието.

   Въпреки това има знаци, че представянето им е доста силно. Например недостигът на дизел, който наскоро вдигна цените по света, беше предвидено отдавна от някои от тях.

1ва графика

   Някои от най-големите търговски звена са свързани с по-големите играчи на енергийния пазар, които означава че трябва да оповестяват данните си. Печалбите на TotalEnergies SE са се увеличили три пъти заради скока в цените на петрола, докато конкурентната Shell Plc съобщи, че резултатите на отдела за търговия на газ се очаква да бъдат по-високи през четвъртото тримесечие.

   „Скока на цените на енергията от втората половина на 2021г. Се задълбочи след руската инвазия в Украйна“, заяви генералният директор на TotalEnergies Патрик Пуян, добавяйки че на по-късен етап търговската надценка може да се повиши още повече.

  В същото време Glencore, най-големият търговец на суровини в света, заяви в четвъртък, че отчита печалби „значително надвишаващи“ миналогодишните пикове от 2.2 до 3.2 милиарда долара. Компанията е активна както в енергийния, така и в земеделския сектор чрез дяла си във Viterra. Най-сериозната им доминация обаче е на пазара на метали, където имат многобройни активи в мини и инсталации за топене.

  Анализаторът на Jefferies Кристофър Ла Фемина затвърди оценката си за Glencore, наричайки го „най-добрия избор“ за минните компании във Великобритания. „Дислокациите на пазара на суровини и шоковете при веригите за доставки създават изключителни възможности за бизнеса на Glencore“, каза той.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама