Четвъртък, 29 Февруари 2024

Ще успее ли Русия да предизвика политическа криза на Балканите заради газа?

Ще успее ли Русия да предизвика политическа криза на Балканите заради газа?
Публикация   21:17     27 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     633

България ще получи подкрепа от ЕС за начина на разплащане с „Газпром“ и ще превърне казуса в европейски, посочи Мартин Владимиров от ЦИД

   Като основна транзитна държава за природен газ в Югоизточна Европа решението на България има ключово значение не само за нашата страна, а и за Сърбия, Унгария, Гърция. Русия винаги е използвала газовото оръжие за оказване на политически натиск. С активиране на своите мрежи за влияние тя може да създаде политическа криза на регионално ниво, в която лидерите да започнат да се обвиняват един друг, че саботират сигурността на доставките. Това мнение изрази в Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

   Според него България трябва да потърси подписване на споразумения за солидарност със съседните държави за алтернативните доставки в случай на прекъсване на основния поток и да започне реални действия за доставки на втечнен природен газ.

„България може да покрие нуждите си в краткосрочен план при физическо спиране на доставките на природен газ чрез малки количества реверсивен внос от Гърция и Румъния. В средносрочен план това няма как да се случи без чувствително повишение на диверсификацията, като трябва да се обърне особено внимание на запълването на газохранилището в Чирен преди зимата“, коментира експертът.

   На въпрос дали България трябва временно да възприеме плащане в рубли за доставките чрез "Газпромбанк", Владимиров заяви, че макар Европейската комисия да е заявила, че предложената схема за плащане не противоречи на сегашните договорки, "това не означава, че трябва да приемем всякакви ултиматуми" от страна на "Газпром" и това не би бил "адекватен отговор на откровен руски шантаж".

   "Българската позиция по този казус трябва да бъде координирана с главна дирекция "Енергетика" и дирекция "Конкуренция" на ЕК", съветва експертът и призова да се използва инструмента за медиация между "Газпром" и клиентите в Европа, който беше създаден след разследването на доминиращата позиция на компанията на Стария континент.

   Мартин Владимиров напомни, че България се възползва веднъж от тази си опция, като заплаши "Газпром" през 2020 г., че ще започне арбитраж чрез посредничеството на ЕК, и "Газпром" промени договора, с което се намали цената на природния газ и се промени формулата за определяне на цената.

   „Ако използва същия механизъм, България ще получи подкрепа от ЕС, тъй като ще превърне казуса в европейски“, добави Владимиров. Експертът е категоричен, че България е изпълнила всички изисквания по текущия дългосрочен договор между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" и е предплатила за доставка на природен газ до края на май, затова няма основания за спиране на доставките от страна на "Газпром"Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още