Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Приет е Бюджет 2022 г. от 187 798 033 лв. Кметът на Русе Пенчо Милков представи акцентите в него

Публикация 26 Apr, 2022 / akcent.bg

    На днешното си редовно заседание общинските съветници приеха предложения от общинската администрация Бюджет за 2022 г. Неговата рамка нараства от 160 376 899 на 187 798 033 лв., като основни приоритети са подобряването на средата в кварталите на Русе и малките населени места от общината, повече средства за култура, социални услуги, подкрепа на родителството и сигурността.

         „Във време на криза основна наша цел е общината да продължи нормалното си функциониране в полза на гражданите“, каза кметът Пенчо Милков, подчертавайки усложненията, които световната пандемия предизвика през последните 2 години, особеностите на международната политическа обстановка и непрекъснато нарастващите цени на горивата, електроенергията и суровините.

         3,5 млн. лв. се предвиждат за поетапните ремонти на междублоковите пространства в града, които през 2021 г. бяха цялостно обследвани. Почти двойно е увеличението в средствата за ремонт на улиците в малките населени места - 1 млн. лв. Наред с това се предвижда и разширяване на способностите на общинските предприятия с още нова техника и работници.

         Кметът подчерта и значението на мащабната програма за ремонт на старите общински жилища, която се предвижда да се реализира с постъпилите средства от продажбата на малък процент от общия им брой.

         Планирани са отлагани с години ремонти на училища – ОУ „Отец Паисий“ в гр. Мартен, покрив на ПГСС „Ангел Кънчев“ в Образцов чифлик, ОУ „Ангел Кънчев, нов корпус на СУ „Васил Левски“. В момента едновременно текат и ремонтите в три детски ясли – 4, 5 и 9, и строителството на новата детска градина в центъра на Русе. Ремонт ще се извърши и в някои от емблематичните за Русе сгради, забравени с години – Симеоновата къща, Клуба на дейците на културата, покрива и фасадата на Доходното здание. Двойна ще бъде субсидията за читалищата в общината.

         Друг акцент в Бюджет 2022 е подкрепата за родителството. Както и през 2021 г., ще продължи изплащането на помощи за второ дете и близнаци по Наредба 21, отпадат всички такси за детска градина, а средствата за програма „Асистирана репродукция“ се увеличават. Повече са средствата и в социалната сфера, тъй като престои предоставянето на 3 нови социални услуги.

         За повишаване на сигурността се отделят средства за поставяне на нови и подмяна на старите видеокамери в центъра на града, и изграждане на общинска полиция. 50 хил. лв. са предвидени за почистване на деретата в малките населени места, както бе направено в Николово и Долно Абланово, с цел превенция от наводнения.

         Ще продължи и запълването с данни на изграждащата се географска информационна система, която ще позволява на русенци безплатно и в реално време да правят редица справки за имоти, градска среда, транспорт и др., спестявайки време и средства.

         Най-мащабните проекти в инвестиционната програма тази година са строителството на новия скейт парк, изграждане на буферен паркинг за тежкотоварни автомобили и възстановяване на инфраструктурата на пистата на Летище Русе.

         И няколко предложения от общински съветници бяха приети на днешното заседание. Одобрено бе изграждането на детска площадка в кв. Долапите, както и сумата по програма „Култура“ да се увеличи с 10 хил. лв. С 5 хил. лв. повече ще е субсидията на Държавен куклен театър – Русе, а на отличниците в Русе ще се предоставят т.нар. „културни чекове“ за посещения на оперни и театрални представления и спектакли. Със средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи пък ще бъде поставен  защитен екран върху сградата на бившия Дом на учителя, докато красивата сграда се възстанови.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама