Четвъртък, 30 Май 2024

Русе е първенец в общия спад на горивата за страната с 6,6 стотинки

Русе е първенец в общия спад на горивата за страната с 6,6 стотинки
Публикация   17:38     19 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     601

Германци разкриха и доказаха, че горивото в България е най-скъпо, противно на хубавите приказки!

   Германци изчислиха, че горивата в България са най-скъпите в Европа спрямо стандарта на живот, а данните на платформата за средните цени на горивата у нас показват, че най-скъпи са те в Кърджали.

   В класацията на Fuelo за най-евтини горива по област почти всеки ден на последното място е Кърджали. На 19 април опашкар е Силистра, а Кърджали заема 27-ма позиция.

   Докато първенецът Русе отчита общ спад на горивата с 6,6 стотинки, в Кърджали бензинът бележи ръст от 1,95 стотинки, дизелът – с 0,70 ст., газта – с 0,80 ст.

   Средната за страната цена на бензин А-95 е 2,95 лв./л, на масовия дизел – 3,10 лв./л, докато в Кърджали тези параметри са съответно 2,97 лв/литър и 3,11 лв/литър.

   Според Автомобилния клуб на Германия (Avd), страната в момента има третата най-висока цена на горивата в Европа. Само в Холандия (2.34 евро) и Норвегия (2.30 евро) литърът струва повече. Освен 27-те страни членки на ЕС, от агенцията бяха оценени и Великобритания, Норвегия и Швейцария.

   Най-евтиното гориво пък е в Унгария, където литър бензин А95 наскоро струваше средно 1.28 евро. Там някъде са и Малта с 1.34 евро и Кипър с 1.41 евро за литър. Средната цена във всичките 30 държави е 1.86 евро за литър, което е точно с 40 цента под германската цена.

   Колко време трябва да работи гражданинът на дадена страна, за да може да си позволи литър бензин А95?

   „В Германия при средна нетна годишна заплата от 17 839 евро това е около 12 минути. Това поставя страната малко под средното за 30-те изследвани страни. Типичният европеец трябва да работи 18 минути, за да може да си позволи литър бензин в страната си.

    Най-тежко са засегнати най-бедните страни в Източна Европа. Средният българин трябва да работи 43 минути за литър първокласен бензин, в Румъния е 35 минути, а в Латвия 32 минути. От другата страна са едни от най-богатите страни на континента. В Швейцария нетният доход е значително по-висок, отколкото в Германия, а цената на литър също е малко по-ниска, така че там са достатъчни 5 работни минути. Статистиката на немското издание показва 6 минути в Люксембург, 8 минути в Ирландия и 9 минути във Великобритания“, пише германското Focus.dе.

Тагове : горива , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha