Сряда, 17 Април 2024

,,Алфа Рисърч,,:,,Възраждане,, достига четвърта позиция по подкрепа, почти наравно с БСП

,,Алфа Рисърч,,:,,Възраждане,, достига четвърта позиция по подкрепа, почти наравно с БСП
Публикация   15:23     18 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     545

  Отчетлива мобилизация на радикален вот отчита най-новото национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Според него националистическата партия "Възраждане", която понастоящем е най-малката парламентарна група в Народното събрание, удвоява подкрепата си от ноември 2021 г. и заема четвърта позиция в предпочитанията на избирателите, макар и не в реална изборна ситуация, с почти равен брой гласове с БСП.

   Проучването е проведено е в периода 8 - 14 април 2022 г. сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Финансирано е със собствени средства, уточняват от агенцията.

   Политическата турбулентност през последните два месеца предизвиква и ускорена динамика в електоралните нагласи на българите, коментират социолозите. Според тях е налице обща тенденция към различно по интензивност разколебаване в подкрепата за управляващите партии, консолидация сред симпатизантите на ГЕРБ и мобилизация на радикален вот.

   С уточнението, че не става дума за реална електорална ситуация, "Алфа Рисърч" измерва следните предпочитания:

   С 21.7% от решилите да гласуват ГЕРБ излиза с около 3 пункта преднина пред "Продължаваме промяната", след като в проучването на агенцията през фируари беше на втора позиция. Според социолозите основен фактор за това разместване е вътрешнопартийната консолидация.

  "Продължаваме промяната" бележи отлив от 6 пункта за два месеца. "Има такъв народ" е другият коалиционен партньор, който търпи съществени електорални негативи - подкрепата за него спада с 2.1 пункта в сравнение с февруари. Към момента подкрепата за партията на Слави Трифонов, която спечели извънредния вот миналия юли, е 4.5% от готовите да участват в избори, т.е. малко над бариерата за влизане в Народното събрание.

  На фона на негативния тренд към управляващата коалиция социалистите запазват симпатизантите си от последните парламентарни избори - 10.2% подкрепа.

   Мобилизацията на радикален вот дава тласък на националистите от "Възраждане", които бележат най-силен ръст през периода, достигайки 9.4% срещу 5.2% през февруари. ДПС получава обичайните си за неелекторален период 7.6% подкрепа.

   По-слабо засегнати от негативните тенденции към управляващите са "Демократична България", сочат данните от проучването. Те стабилизират подкрепата си на равнище 6.7% (при 6.4% през февруари).

Съществен щрих и знак за потенциална динамика в общата електорална картина са две други числа - 8.9%, които заявяват, че биха гласували за друга партия, извън посочените политически сили, и още 12.6% с готовност да гласуват, но нерешили коя формация ще подкрепят. Така, макар и към момента да не се очертава радикално различна управленска алтернатива, един хипотетичен бъдещ вот, може да произведе и доста различно от сега регистрираното съотношение на силите, коментират от "Алфа Рисърч".

              Доверието в партийните лидери

   Ерозия в доверието към лидера на "Продължаваме промяната" и премиер на страната Кирил Петков и възходяща тенденция при водача на "Възраждане" Костадин Костадинов отчита проучването.

   Персоналният рейтинг на Петков спада от 39% през февруари до 22.5% в началото на април. Въпреки тази негативна тенденция обаче той остава най-одобряван сред партийните лидери. Леко покачване се наблюдава при председателите на ГЕРБ - Бойко Борисов, и на БСП - Корнелия Нинова.

 

 

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha