Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Проф. Радулов, ИТН: Нямаме концепция за националната сигурност

Публикация 10 Apr, 2022 / Текст и снимка Румен НИКОЛАЕВ

За да се случат реформите в МВР, първо трябва да бъдат сменени неподходящите кадри, смята зам. председателят на Комисията в Парламента

  И Народното събрание, и правителството нямат концепция за националната сигурност. Това заяви в Русе проф. Николай Радулов на среща с членове на Има такъв народ, представители на запасното войнство и с граждани, като основна тема бе „Национална сигурност, външна политика и съдебна реформа“.

   Още преди 7-8 години специалните служби са били напълно блокирани. След приемане на Закона за досиетата през 1997-1998 г. и изтичане на информация за агентите не е приета и направена процедура за опазване анонимността на агентите, обясни проф. Радулов.

  В момента се отчита намаляване на престъпността, което обаче не е вярно. Намаление има при регистрираните престъпления, а тези, които не са, все едно не са се случвали.

  Проблем е недофинансирането на сектор "Сигурност", каза зам. председателят на парламентарната комисия. Необходими са поне 0,5 млрд лева да техника, иновации, развитие на цифровизацията.

   Вицепремиерът Асен Василев очаква през юли анализ за резултата от извършените първи промени в МВР, за да бъдат отпуснати 300- 400 млн. лева, А това според проф. Радулов е много време, в което няма реални реформи и промени.

  В момента в МВР има 18 процента недокомплект и в спец. службите- 25 на сто. Той даде пример и с неудачни и компрометиращи назначения като шефът на ДАНС в Пловдив, известен като "вратарчето".

   За да се случат реформите, първо трябва да бъдат сменени неподходящите кадри, а в този процес също се закъснява, тъй като все още се анализира. Необходима е политическа воля за промяна, категоричен бе Радулов.

    Недостатъчно добри за законите, които могат да предоствратяват интернет измамите, свързани със софтуера. Проф. Радулов говори за блокчеън системата, за умнит договори, за съвременния 3 D печат технологии и др. съременни средства.

   В 63 държави вече се използват лични камери на полицаите, като по този начин се предпазва всеки, за да не бъде незаконно набеден, както и за самите полицаи, че са действали в рамките на закона.

  Вече не е най-атрактивна и печеливша професията IT специалист, а Анализатор на големи данни- мащабно събиране на данни и извършване на анализ.

   За съжаление, вече са изхарчени 3,5 млрд. лева за електронно правителство от времето на Димитър Калев досега, но както се вижда, резултат няма, каза още Радулов.

   Срещата бе по покана на Общинската организация на ПП „Има такъв народ“ – град Русе и Областния координатор на партията Светлин Стоянов- депутат от 19 МИР – град Русе и се проведе в зама "Св. Георги" на Община Русе..

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама