Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Доставките на газ от САЩ за Европа - спасение или проклятие?

Публикация 31 Mar, 2022 / akcent.bg

В редица европейски държави фракингът е забранен, но не и в САЩ. Сега ЕС иска да замести руския газ с доставки на американски втечнен газ. Това обаче е нож с две остриета.

   Американският президент Джо Байдън и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обявиха, че тази година САЩ ще доставят на Европа допълнително 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ, за да бъде ограничена енергийна зависимост от Русия. По-голямата част от този газ е добита чрез съоръжения за фракинг, които никнат в САЩ като гъби. Този допълнителен газ представлява обаче едва една трета от газа, който само Германия очаква да получи от Русия през 2022-а година. 

       Втечненият природен газ ще увреди климата

Защитниците на климата предупреждават, че замяната на руския газ с втечнен природен газ ще отдалечи Европа от нейните климатични цели, без да гарантира енергийната ѝ независимост. "Това споразумение ще отведе ЕС и САЩ по един грешен и опасен път, защото предполага изграждането на нови инфраструктури за доставянето на изкопаем газ", казва Мъри Уърти от организацията Global Witness.

    "Изграждането на нови терминали предполага договаряне на вноса на изкопаем газ за години напред - далеч отвъд периода, в който ЕС трябва най-накрая да премахне това вредно за климата гориво."

           Недостатъците на фракинга

   Въпреки, че в голяма част от Европа фракингът е забранен заради въздействието му върху околната среда от използваните химикали, които замърсяват подпочвените води, ЕС охотно набавя такъв газ от САЩ. Активистите казват, че тласъкът за изпомпване на газ чрез фракинг води до сериозни последици за климата, включително заради високите емисии метан. Според германския природозащитник Анди Георгиу влиянието на метана върху глобалното затопляне е десетки пъти по-голямо от това на въглеродния диоксид. Въпреки това, и от двете страни на Атлантика се прави малко за борба с емисиите метан.

   Новото газово споразумение между ЕС и САЩ обвързва целта за диверсификация на доставките с "климатичните цели". Документът има за цел "да намали интензивността на парниковите газове на новата инфраструктура за втечнен природен газ и свързаните с нея тръбопроводи, включително използването на чиста енергия за ползване на място, намаляване на емисиите метан и изграждане на чиста и възобновяема инфраструктура, която е подходяща за водород", гласи официалното съобщение.

Добивът на шистов газ сериозно променя ландшафта

         Добивът на шистов газ сериозно променя ландшафта

   Но ако руският газ просто трябва да бъде заменен в краткосрочен до средносрочен план, природният газ вероятно ще остане вторият по големина източник на емисии въглероден двуокис в ЕС след въглищата. А според Анди Георгиу заради липсата на регулации газът, добит в Тексас, е "най-мръсният" газ в света. 

           Увеличеният износ може да доведе до тонове нови вредни емисии

   Според проучване от 2019-а година увеличението на глобалните емисии метан е в резултат от бума на фракинга в Съединените щати. Проучването заключава, че добивът на шистов газ в Северна Америка вероятно е отговорен за "повече от половината от увеличението на емисиите от изкопаеми горива в света" през последното десетилетие.

   Според изследователките Аманда Левин и Кристина Суонсън от американския Съвет за защита на природните ресурси опитите на САЩ да повишат продукцията и износа на втечнен природен газ могат напълно да унищожат шанса за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса. Макар при газа емисиите да са около 50 процента по-ниски от тези при въглищата, ръстът в експорта на втечнен природен газ като "мост" към прехода към по-чиста енергия" затвърждава зависимостта от изкопаеми горива, която прави прехода към нисковъглеродна енергия още по-труден", обясняват Левин и Суонсън в свое проучване.

   Влиянието на втечнения газ от САЩ върху климата в периода 2020-2030 година ще се удвои, ако към вредните емисии се от изгарянето на газа се добавят тези за добива му, транспорта, втечняването и придаването отново на газообразна форма. Утроявянето на износа между 2020-а и 2030-а година ще се равнява на допълнителни 45 милиона автомобила с двигатели с вътрешно горене.

            Трябва ли Европа да се откаже изцяло от газа?

   Въпреки че германският икономически министър Роберт Хабек посети Катар и ОАЕ този месец, за да обсъди евентуални доставки на газ от двете арабски държави, според експертите на фона на растящото търсене в света ще е трудно да се повишат сериозно доставките на втечнен газ за Европа. Освен това само изграждането на необходимата инфраструктура като терминали за втечнен газ вероятно ще отнеме две до три години, което прави целта на Европейския съюз да намали вноса на руски газ с две трети до края на годината малко вероятна.

За увеличаване на доставките на втечнен газ са нужни нови терминали

   За увеличаване на доставките на втечнен газ са нужни нови терминали

   Природозащитниците казват, че енергията, добивана от изкопаеми горива, е една от основните причини за войната. Тя трябва постепенно да бъде заменена от възобновяеми енергии. "Увеличените инвестиции и зависимостта от изкопаеми горива са музика за ушите на деспоти и войнолюбци по целия свят, които са осъзнали, че това е енергийна система, от която могат да печелят", предупреждава Мъри Уърти от Global Witness. "Ако Европа наистина иска да се откаже от руския газ, единствената реална възможност, която има, е да се откаже изцяло от газа."

   "Имаме уникална историческа възможност и задължение да променим радикално начина, по който добиваме и консумираме енергия", казва Анди Георгиу. "Но решението, което нашите правителства представиха, не е нищо повече от продължение на миналото."

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама