Каква защита осигуряват страните в Европа от поскъпването на тока

Каква защита осигуряват страните в Европа от поскъпването на тока
Публикация   31 Март, 2022   /     akcent.bg   /     496

Редица държави, включително България, предприеха различни мерки заради рекордно високите цени на електроенергията

 

 

    Великобритания

   Във Великобритания е в сила ценови таван при най-широко използваните от домакинствата договори за електроенергия, но се очаква той да се повиши с около 50 на сто през април.

   За да ограничи отрицателния ефект от това, правителството оповести пакет от мерки, включително намаление с 200 британски лири (263 долара) на сметките за електроенергия, които след това да бъдат възстановени за срок от пет години, както и отстъпка от 150 британски лири по общинските данъци за около 80 на сто от домакинствата в Англия.

Активисти, борещи се срещу енергийната бедност, обаче твърдят, че предвид следващото увеличение на тавана на цените, което се очаква през октомври, тези мерки няма да са достатъчни. Те призовават правителството да положи повече усилия - например да премахне ДДС от сметките за ток.

    България

България замрази регулираните цени на електроенергията и отоплението до края на март, за да защити домакинствата.

   Дания

Датските власти одобриха така наречения "чек за топлина", което означава субсидии на стойност 2 млрд. датски крони (299 млн. долара), които ще бъдат изплатени на около 419 хил. от най-засегнатите домакинства.

   Европейска комисия

Страните от ЕС като цяло сами носят отговорността за националните си енергийни политики и правилата на Брюксел им позволяват да прилагат извънредни мерки, за да защитят потребителите от по-високи цени. През октомври Еврокомисията публикува набор от мерки, които страните членки на блока могат да използват, без да нарушават правилата на конкуренцията, включително субсидии в помощ на най-бедните домакинства. Сред другите мерки фигурират финансирането на дейности по реновиране, което да намали потреблението на електроенергия, или изключване на уязвимите домакинства от плащането на по-високи данъци за електроенергия.

   Франция

Франция се ангажира да ограничи до 4 на сто увеличението на регулираните цени на електроенергията. За да допринесе за постигането на тази цел, правителството нареди на енергийната компания EDF, която е 80 на сто държавна собственост, да продава повече евтина ядрена енергия на конкурентите си.

С новите мерки, обявени след началото на украинската криза - подпомагане на компаниите заради по-високите сметки за газ и електричество -  общата сума на правителствения пакет е нараснала до 25-26 млрд. евро, обяви финансовият министър Брюно Льо Мер.

   Германия

Правителството на канцлера Олаф Шолц одобри мерки за данъчни облекчения за общо 4,5 млрд. евро тази година, включително отстъпка за хората, които пътуват ежедневно до работното си място, за да им помогне да се справят с рязко повишилите се цени.

Финансовият министър Кристиан Линднер иска и да въведе временни отстъпки за бензина и дизела, които ще струват 6,6 млрд. евро за три месеца. Планът му среща съпротива от екологичната организация Greenpeace, която не иска да подкрепи държавни субсидии за изкопаеми горива.

   Гърция

Гърция е похарчила около 2,5 млрд. евро за субсидии за електричество и газ от септември и миналата седмица очерта  подрoбностите по схема за допълнителна помощ от 1,1 млрд. евро, която включва отстъпка за горивата за домакинства с ниски доходи.

   Италия

Миналата седмица Италия одобри нов пакет в помощ на потребителите и компаниите да справят с покачващите се цени на електроенергията.

Пакетът на стойност 4,4 млрд. евро е поредната стъпка за "обуздаване" на цените на електроенегията и горивата след отпускането на около 16 млрд. евро от бюджета миналия юли в опит да се намалят сметките за електроенергията, плащани от фирми и домакинства.

   Нидерландия 

Нидерландия намали данъците за енергия за 8-те млн. домакинства в страната.

   Норвегия

Норвегия субсидира сметките за ток на домакинствата от декември и в момента покрива 80 на сто от разходите за ток над определен праг. По-рано този месец правителството предложи схемата да бъде удължена с една година до март 2023 г.

   Полша

Полша обяви намаляване на данъците за енергията, петрола и основни хранителни продукти, както и кешови субсидии за домакинствата. Правителството освен това разшири до 2027 г. обхвата на регулираните цени на газа за домакинствата и за институции като училища и болници.

   Испания

Испания понижи няколко данъка, за да намали сметките на потребителите, като първоначално планираше да задържи по-ниските ставки до края на 2021 г. След това обаче правителството реши да удължи мярката до края на юни 2022 г.

Мадрид обяви схема за директно подпомагане и кредити при благоприятни условия за 16 млрд. евро, за да помогне на компаниите и домакинствата да устоят на високите цени на енергията, които тласкат нагоре инфлацията и подхранват социално недоволство.

   Швеция

Швеция ще компенсира домакинствата, най-тежко засегнати от поскъпването на електричеството. Правителството е заделило за тази цел 6 млрд. шв. крони (636 млн. долара).

(БТА)

Тагове : ток , защита ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha