Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Европейски проект ще осигури наблюдение и контрол на дигата от Сандрово до "Калимок" край Бръшлен

Публикация 24 Mar, 2022 / akcent.bg

  Европейски проект предвижда осъществяване на Контрол и наблюдение на дигата, разположена между Сандрово и Тутракан, както и автоматично отваряне и затваряне на трите шлюза при Калимок край Бръшлен. Това разказа пред Акцент. БГ доц. д-р Асен Асенов, декан на транспортния факултет при Русенския университет.

Още от началото на годините на демокрация се наблюдава, че течението на р. Дунав се завърта към българския бряг и по този начин са отнети от реката стотици декари земя. Буните, които са отклоняваха течението на реката, са увредени и не изпълняват тази функция.

  На мястото, където са били тези буни, трябва да се наслагат камъни, пясъци и по този начин те да бъдат възстановени. Необходимо е и до някаква степен да се коригира дъното на реката.

  Ако не се предприемат спешни мерки, реката ще стигне до дигата, която е от Сандрово до Тутракан и заплашва дигата да се разруши. През последните 10 години реката е "изяла" около 150 м. от българската територия, което е значителни декари земя.

   По време на Черешовите води реката може да вдигне нивото си за около денонощие - две воден стълб от 2-3 метра, което да предизвика скъсване на дигата и наводнения.

  Проектът предвижда да бъде изградена модерна система за ноблюдение на дигата с камери и датчици. Така ще може да се следи постоянно нивото на река Дунав и при необходимост да се вземат мерки.

  

------------------------------------------------

  Както вече Акцент.БГ писа, това може да се случи чрез участие в Програма "Хоризонт Европа, която има за цел научни изследвания, както и тяхното практическо приложение.

  Тази година проектите са насочени към възстановяване на екосистемите и ще бъдат одобрени два проекта- трябва да се представи научна разбаротка, която пилотно да се приложи.

    Участници са Русенски университет, Община Сливо поле, Асоциацията на Дунавските общини ,Природен парк "Русенски Лом"   и едно малко предприятие, което се занимава с развойна дейност.

 По този начин е изпълнено изискването да има участие на всичките типове организации.

 Стойността на проекта е 8,5 млн. евро и ще бъде активен 4 години. В основата е развойна дейност, след което е прилагане на иновация.

  Пилотното прилагане на такъв проект изисква той да бъде приложен на три места- Солина, Румъния, Калимок - Бръшлен и един от парковете в Хърватска.

Коментари

Огнян Атанасов  
08:34:23 / 2022-03-24

Какви черешови води с тези порти от горе до сега спахте като беше драгата пред острова и се срути целия бряг пред Сандрово сега пак някои ще лапа евро пари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама