Четвъртък, 20 Юни 2024

Арестите са заради Божков. Резюме на история за над половин милиард

 Арестите са заради Божков. Резюме на история за над половин милиард
Публикация   18 Март, 2022   /     Вера Денизова, Капитал   /     472

Финансовият министър Асен Василев: Най-накрая се действа по сигнала за щета на бюджета

    Това, което аз знам до момента, и като се гледа кои са задържаните лица, изглежда, че най-накрая се действа по сигнала на г-н Божков и по сигнала на Агенцията за държавна финансова инспекция от миналото лято." Така финансовият министър Асен Василев коментира в петък сутринта акцията на МВР, при която бяха арестувани бившият премиер Бойко Борисов, екс финансовият министър Владислав Горанов и PR-ката на премиера Севдалина Арнаудова. "Ако си спомняте, АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на бившия министър на финансите Владислав Горанов", допълни Василев. И припомни, че данните от доклада са били изпратени на българската прокуратура, която не е предприела никакви действия да се защитят парите на данъкоплатците.

   Още в четвъртък вечерта някогашният хазартен бос Васил Божков, който е в Дубай с повдигнати 19 обвинения от българската прокуратура, заяви във фейсбук, че арестите са след негов сигнал и показания пред Европейската прокуратура от последния месец. Божков обаче е и едно от санкционираните от САЩ лица по закона "Магнитски". В съобщението на Вашингтон от лятото на 2021 г. се посочваше, че Васил Божков "няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ)". Така и не стана ясно кой е този политически лидер, като неофициално се смяташе, че е бившият червен депутат Александър Паунов, който е председател на Комунистическата партия в България и за който се предполага, че е получавал заплащане от Божков, за да организира протестиращи през пролетта на 2020 г.

   Предлагаме ви кратко резюме на историята - как започна всичко, как се стигна до откритието за неплатени хазартни такси за стотици милиони, за твърденията на Божков и реакцията на тогавашните управляващи.

           Как започна всичко?

   Сблъсъкът на дългогодишния №1 в българския хазартен бизнес, който изгражда своята империя още от началото на прехода, с Борисов, ГЕРБ, главния прокурор Иван Гешев, депутата (и също санкциониран от САЩ за корупция) Делян Пеевски и бизнесмена Кирил Домусчиев започна в края на 2019 г. Тогава дългогодишните бизнес съдружници на Божков - семейство Найденови, влязоха в публичен конфликт с него. От техните разкрития стана ясно, че частните лотарии, контролирани от Божков ("Национална лотария" - на практика монополист на пазара, и "Лотария България") са си спестили десетки милиони от хазартни игри и такси. Впоследствие се разбра, че по-ниската такса е плащало и друго дружество на Божков (в което до 2019 г. дял имат и Найденови) - "Еврофутбол", което пък бе монополист на пазара на офлайн залагания на спортни събития.

 
   След тези разкрития властта рязко го атакува, повдигна му множество обвинения - освен за таксите и за други криминални деяния, офисите на свързани с него компании бяха претърсени, а близки до него лица - задържани. Самият Божков се укри в Дубай, започна да разказва за взаимодействията си с политици от ГЕРБ и Делян Пеевски, но така и не предостави убедителни доказателства.
Източник: Фейсбук профила на Васил Божков

Тогава Божков твърдеше, че в течение на няколко години редовно е давал подкупи на Бойко Борисов и Владислав Горанов (общо според него около 60 млн. лв.). Според него те са злоупотребили със служебно положение, изнудвали са го и са получавали такса "спокойствие".

            Докладът, за който говори Василев

   През лятото на 2021 г. АДФИ публикува доклад за дейността на ДКХ. Той разглежда дейността й през периода 2014 - 2019 г. В него година по година се проверява какви такси са декларирали и плащали на държавата свързаните с Божков "Ню геймс", "Национална лотария" и "Еврофутбол". А заключението е, че ДКХ не е упражнявала ефективен контрол, в резултат на което за периода между 2014 и 2019 г. в държавния бюджет не са постъпили средства в размер на почти 557 млн. лв.

   Накратко - по закон офлайн хазартните игри се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче беше посочено (след скандала ГЕРБ ревизира текста), че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Именно от този текст се възползват "Национална лотария", "Лотария България" и "Еврофутбол" и години наред плащат по-ниски такси към държавата: В правилата за организиране на игрите, които се одобряват от комисията по хазарта, се посочва, че компаниите организатори са комисионери, и така вместо 15% върху оборота плащат 20% върху разликата между получени залози и изплатени печалби.

   Божков от своя страна твърди, че не дължи и стотинка на хазната, а "благоприятното третиране" от ДКХ е постигнато със съгласието на бившите управляващи от ГЕРБ и вследствие на "такса помагане" за тях. Според описаната от него в комикси и сигнали хронология Борисов и Горанов са блокирали сделки чужди компании да придобият дял в хазартния му бизнес, принудили са го да поеме издръжката на футболния "Левски" и да сключи рекламен договор с тогава контролираната от Домусчиев "Нова телевизия". Така или иначе обаче основните компании на Божков практически бяха унищожени със законова промяна, която превърна лотариите в държавен монопол.

   В началото на тази година премиерът Кирил Петков предаде на прокуратурата списък с 19 имена, след като тя го подтикна да разкаже повече по повдигнатата от него тема за липсата на разследвания по публично известни случаи, които съдържат индикации за мащабни злоупотреби. Тогава стана ясно, че в списъка са и Горанов и Борисов. Петков смята, че прокуратурата не е изяснила какво стои зад твърденията на Божков, че редовно е предавал на Горанов големи парични суми в брой.

   Ден по-късно бившият финансов министър заяви пред "Нова телевизия", че е говорил с Божков неведнъж в Министерството на финансите, като Божков е идвал да иска промени в законодателството за по-облекчено облагане в хазарта и промени в рекламата, които обаче не са били приети.

   Тогава той заяви, че не е пряко отговорен за действията на ДКХ: "Тази комисия е от представители на различни институции: МВР, ДАНС, Министерство на правосъдието, колективен орган е и за съжаление Министерството на финансите не се явява горестоящ административен орган, няма възможност да я контролира и да променя решенията. В годините са се сменили трима ръководители и десетки членове - това е провал, който дълго време ще се разследва и ще се доказва чия е вината", каза тогава бившият министър.

От снощи темата отново е актуална и в сериала ще има нови епизоди, а вероятно и разкрития.

Тагове : арести , Божков , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha