Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Икономическата война между Запада и Русия

Публикация 12 Mar, 2022 / Антония Коцева

             Хиляди чуждестранни компании - от модни марки до енергийни гиганти - спряха дейността си в Русия. Част от тях - заради санкциите на ЕС и САЩ, а други - просто така, в знак на протест срещу инвазията на Путин в Украйна. Едва ли някой е в състояние да изчисли колко точно са загубите за световната икономика от началото на войната (24 февруари) - 100, 500 или 800 милиарда долара, но явно играта на "Кой е по-, по-, най-..." между Изтока и Запада тепърва започва.

 

    Сред последните световноизвестни компании, които на 8 март обявиха, че напуснат Русия са "Макдоналдс“, "ПепсиКо“, "Кока-Кола“ и    "Старбъкс“, притежаващи хиляди обекти и служители в цялата страна. Трябва да се има предвид, че "Макдоналдс“ и "Пепси“ бяха първите корпорации, който през 1990 г. стъпиха на руския пазар, докато империята все още беше цяла и се наричаше Съюз на съветските социалистически републики (СССР).

Двете емблематични компании последваха други ключови играчи в глобалния бизнес като "Епъл“, "Гугъл“, "Форт“, "Харлей Дейвидсън“, "Ексон Мобайл“, "Шел“, "Прада“, "Юнивърсъл мюзик“, "Боинг“, "Дисни“, "Мерцедес“ и много други, чийто брой все още не е уточнен.  Дори услугата за онлайн запознанства Bumble съобщи, че спира приложенията си за Русия и Беларус.

Световната банка също обяви, че спира всички свои програми и проекти в Русия и Беларус. Този път окончателно, защото след анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. банката намали значително операциите си в Русия и досега не е одобрявала нови заеми за Москва. Явно обаче ползата е била никаква...

             Русия плаши с национализация и ще плаща само в рубли

   В началото на седмицата Кремъл обяви, че руските фирми, които искат да продължат да работят с физически или юридически лица от списъка с "неприятелски държави“, който бе обявен на 5 март, ще се нуждае от одобрение от правителството. В този "червен списък" на вражеските държави са включени почти всички държави членки на ЕС (в т. ч. и България, естествено), както и куп други... "плюнки" по географската карта - Сан Марино, Монако, Лихтенщайн, Тайван, Черна гора...

На всички тези "вражески държави“ Русия ще плаща задълженията си по договори само в рубли и то по курса на деня. Тази мярка е доста странна, защото на практика великият патриот и националист до мозъка на костите - Владимир Путин, си призна публично, че

рублата вече не става за нищо друго, освен за... наказание.

   На 9 март Руската централна банка обяви, че ограничава тегленията от валутните банкови сметки до 10 000 долара. Желаещите да теглят наведнъж по-големи суми също няма да имат проблеми, но... само на теория. Защото те няма да получават долари, евро или каквато там валута им е необходима, а само и единствено рубли, пак по актуалния курс на деня.

   А накрая, секретарят на управляващата партия "Eдиннa Pycия" - Андрей Турчак, отиде най-далеч, предлагайки пълна национализация на производствените мощности и имyщecтвoтo нa ĸoмпaниите, напуснали Русия заради инвазията и caнĸциите на  CAЩ и EC. Партийният трибун уточни, че национализацията преследва една единствена цел - да ограничи щетите за руската икономика от санкциите на Запада.

   "Във вcичĸи cлyчaи гoвopим зa чиcтo пoлитичecĸo peшeниe, цeнaтa нa което платиха гoлям бpoй pycĸи paбoтници, които бяха yвoлнeни зa eднa нoщ. Дa нe гoвopим зa фaĸтa, чe тeзи ĸoмпaнии пoдĸoпaвaт coбcтвeнaтa cи иĸoнoмиĸa c пoдoбни дeйcтвия. Зaпaдът oтпpищи caнĸциoннa вoйнa cpeщy Pycия, ĸoятo вĸлючвa нe caмo пpaвитeлcтвa, нo и чacтни ĸoмпaнии", коментира Typчaĸ.

            Икономическият блицкриг...

   На 8 март президентът Джо Байдън обяви, че САЩ налагат забрана за вноса на руски петрол и газ, както и на други енергийни източници. През 2021 г. Съединените щати са внасяли средномесечно около 20.4 милиона барела суров петрол и рафинирани продукти от Русия, което е около 8% от вноса на течни горива в страната. В същото време Европейската комисия представи  предложения за намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ с две трети преди края на 2022 г. като амбицията е блокът да стане независим от всички руски изкопаеми горива "много преди 2030 година.“

   И ЕС, и САЩ, са наясно, че суровите санкции срещу Русия ще засегнат дългосрочно целия свят. Цената на петрола вече гони рекордни стойности, храните и суровините също поскъпват непрекъснато.

   Бензинът в САЩ удари невиждана досега цена - 4.17 долара за галон. А след спирането на руския внос, прогнозите са галон бензин да струва от 5 долара нагоре. На 8 март цената на никела, който е ключов компонент в батериите, прескочи 100 000 долара за тон, за първи път в историята цената на алуминия достигна 4026.50 долара, а медта "чукна" рекордните... 10 845 долара за тон. Зададе се и глобален проблем със зърното, защото Русия и Украйна са основни световни производители и износители...

Според Британският институт за икономически и социални проучвания, прогнозата е потресаваща: покрай войната световната икономика ще загуби 1 трлн. долара, а проблемите с веригите за доставки ще намалят нивото на брутния вътрешен продукт с 1% до 2023 година. Европейските страни ще пострадат много сериозно по две причини. Първо - Украйна и Русия са основни доставчици на суровини и енергийни продукти, и второ - държавите на Стария континент ще посрещнат всички разходи за издръжка на украинските бежанци, които в най-скоро време ще станат 2 милиона. Плюс... извънредните разходи за подсилване на армиите.

                   Светът се подготвя за дълга търговска война

   На 9 март Европейската комисия обяви, че е подготвила нов пакет от санкции срещу Русия и Беларус. Очаква се наказателните мерки да ударят над 100 "нови" руски олигарси и политици, както и три беларуски банки.

   По всичко личи, че Русия и Западът се подготвят за дълга търговска война.

            САЩ вече привличат нетрадиционни съюзници като Сингапур, Япония и Тайван.

   Брюксел е по-активен от всякога и се ориентира към енергийно сътрудничество  със страни от Африка. Трябва да е ясно обаче, че избухването на пълноценна руско-западна икономическа война означава само едно: тежки сътресения на пазарите на селскостопански продукти, метали и въглеводороди и огромни рисковете за индустрията в световен мащаб. По всичко личи обаче, че друг вариант за обуздаване на Кремъл няма.

   По данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai, Русия отдавна е най-санкционираната държава в света, но по нищо не личи някой от обитателите на Кремъл да се е стреснал от този факт. Поне засега, разбира се. Защото изобщо не се знае какво ще стане, когато по Червения площад отново затракат каруци и файтони...

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама