Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Ростуризъм препоръча на туроператорите да заменят България с други направления

Публикация 27 Feb, 2022 / akcent.bg

Препоръката е свързана със затварянето на българското въздушно пространство за руски авиопревозвачи

   Руската федерална агенция по туризъм (Ростуризъм) препоръча на туроператорите, които организират почивки в България, да разгледат възможността за замяна на България с други направления, се казва в изявление на ведомството, цитирано от ТАСС.

   Препоръката за замяна на България с алтернативни направления или промяна на графика за пътуването е свързана със затварянето на българското въздушно пространство за руски авиопревозвачи и последвалото в отговор затваряне на руското въздушно пространство за български авиопревозвачи, включително транзитни полети.

   При сегашната ситуация руските туристи трудно могат да посещават България с преки полети, отбелязва Ростуризъм.

   Туристите, които са резервирали почивка в България, могат да се обърнат към агенцията за замяната им или за промяна на графика на пътуването.

   Организираните туристи, които се намират в България, трябва да се свържат с туроператора си, за да уговорят маршрут за връщане до Русия. Самостоятелните туристи, пребиваващи в България, трябва да се свържат с представителите на авиокомпанията, за чиито полети е закупен двупосочен билет, а в случай на затруднения да се свържат с руското консулство в България. Туристите също трябва да се регистрират в приложението "Външен помощник" на руското външно министерство, подчертават от Ростуризъм.

   Междувременно от посолството на Русия в България коментираха във Facebook затварянето на въздушното пространство на България за руските авиационни компании, като припомнят свои разговори с български партньори, оплакали се от намаляването на броя на руските туристи в местните курорти. "Такива политически маневри едва ли ще укрепят представата на нашите сънародници за гостоприемността на българите. Идва ни наум само старата поговорка: "за да вбеся тъщата ще си измръзна ушите"...", пише в съобщението на посолството. Текстът е илюстриран със снимка на летището в Анталия.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама