Четвъртък, 28 Септември 2023

Приказка за незаконна сеч за прикритие на иманярска акция

Приказка за незаконна сеч за прикритие на иманярска акция
Публикация   08:27     23 Фев, 2022 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1087

Има ли местни феодали под прикритие и търси ли ги някой?

Четиво за политици, прокурори, Бойко Рашков  и мишки...

Всяка прилика с действителни лица и събития... може и да не е случайна

 Снимките са илюстративни, засега...
 

  Имало едно време едно живописно село. В него по някакъв начин се насадил един Остап Бендер- под благовидното  си представяне на бизнесмен, учен и общественик,  безогледно печелил доверие, където трябва, и след това печелил за себе си. Където не успявал с доверие, то постигал пак целите си, използвайки нежеланието на хората да се конфронтират с него.

  Та в това село през първите дни след Новата година се чули едни бензинопили, които режели дървета. Случаен жител на селото с истинска гражданска позиция подал сигнал на спешния телефон.

   Дошъл горският, заловил мъж, който, според длъжностното лице, извършвал незаконна сеч. На място имало камион  с натоварени дърва без регистрационни номера.  

  "Секачът" обяснил и показал, че има разрешително от регионалната дирекция на горите. Оказало се обаче, че то не е за мястото, където се извършва сечта. Освен това било изтекло.

  Предполагаемият нарушител обяснил, че е на това място, защото получил устно разрешение от  собственика му "да разчисти". И бил предупреден, че хората от това село били, меко казано, с "леви убеждения". Колкото за изкопания трап обяснението било, че е изкопан за кладенец - нещо, което изумило всички, които го видяли. А за най-долната дупка някой друг я бил направил...

  Междувременно горският видял, а явно и не само той, че по време на сечта, с JSB е изкопан трап, а след това и на ръка допълнително добре оформена дупка. Оформянето ѝ навеждало за съмнения, че става въпрос за иманярска акция, за прикритие на която е била и тази незаконна сеч.

   По- късно случая поели служители на РДГ. На другия ден натоварените дървета на камиона вече били маркирани, разказват местните. Вместо акт бил съставен констативен протокол.

 

    Освен факта, че дърветата са били маркирани по-късно, два-три дни след като историята "се разходила" из селото и общинския център, собственикът се застраховал и извадил разрешение за "почистване на земеделска земя" от местната власт...  Уж имало разрешително, а вече бил набавен документ за почистване, но не и за сеч на дървета... Собственикът на терена пък първо заявил, че е разрешил само да се "чисти мястото" и бил чул от хората, че било копано. По- късно пък отрекъл, че има нещо общо с това място /явно защото е било на името на роднинска фирма/.

  Съмненията и слуховете за намерено сериозно имане, накарало представители на спецслужбите да се самосезират и също проверили терена.  Две седмици по-късно станало ясно по мнението на експерт, че теренът няма археологически слой и нямало проблем с копането.

   Но пък като в лентата "Туин пийкс" работещи в близост до въпросния терен открили парче от стомна, наподобяващо артефакт, каквото е нямало преди това....

   Мълвата не спира да говори и да вярва, че там е било заровено имане, за което мъжът е знаел, че го има.  А сечта е била като звуков фон да заблуди местните и да прикрие работата на багера. Допуска се, че и металотърсачите са подвели и трапът е копан бадева. Но хорските приказки определят представилият се за "нещо като иконом" на собственика на терена пред  горските като човек, който се занимавал с иманярство в дунавското село, където живее,

  

Всичко това би било една убиваща скуката приказка, ако не оставаха и едни въпроси...

 - Защо е представено разрешително, което не е било за въпросния терен, още повече с изтекъл срок на годност.

 - Кой е позволил дърветата да бъдат маркирани, след като при проверката не са били.

  -  Защо мъжът е заявил, че копае за кладенец, като трапът е последното нещо, което говори за подобна цел.

- Защо е трябвало всичко това да става във време, когато целият свят почива следпразнично и сечта и работата с багера са вървели едновременно.

 -Защо е трябвало да се взема разрешение от местната власт по-късно от времето, в което е констатирано  нарушението от горския.

 

   Така приказката остава в аналите на времето, както много други за подобни знакови хора истории. Защото другото им лице не трябва да се петни и го лъскат с "благосклонно" медийно внимание чрез разходване на чужди средства, въпреки че неопетнено изглежда единствено в техните очи и на хората, които не искат да имат проблеми...  Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha