Лагард между инфлацията и лихвите, или накъде ще се завърти колелото в ЕЦБ

Лагард между инфлацията и лихвите, или накъде ще се завърти колелото в ЕЦБ
Публикация   11 Фев, 2022   /     akcent.bg   /     584

Бързото затягане на паричната политика може да навреди на икономическото възстановяване, смята гуверньорът на ЕЦБ

   В повечето случаи упоритостта и постоянството се приемат като хубави личностни качества, които могат да допринесат за постигането на дадена цел или за по-добри резултати в конкретен аспект от живота. Не са малко онлайн гурутата по личностно развитие, които казват, че постоянството е ключово за осъществяването на най-големите ни мечти. Не трябва да забравяме обаче, че това правило невинаги важи и също си има своите изключения. По нашите европейски ширини това изключение е Европейската централна банка (ЕЦБ).

   Само допреди няколко месеца европейският регулатор упорито настояваше, че да, инфлацията е висока, и о, да, определено ще продължи да се ускорява, но! тя тя постепенно ще се забави през 2022 г. и в средносрочен план ще достигне целевото равнище на банката от 2%.

   Тази мантра се повтаряше от редица представители на централната банка, които обаче сега, след като през януари инфлацията достигна рекордно равнище за трети пореден месец, започнаха постепенно да променят тона си. Новото мото е, че "изненадващо" инфлацията ще се задържи по-дълго от очакваното, но все пак ще се забави. Или това е другият начин на ЕЦБ да каже на пазара "може и да сте прави, но ние сме по-прави".

   Това, което е истински изненадващо, е, че в последните дни се заговори за евентуални лихвени повишения от страна на ЕЦБ още през тази година. Гуверньорът на Френската централна банка и член на ЕЦБ Випроа дьо Гало посочи, че ЕЦБ ще предприеме действия, ако ръстът на цените се окаже по-траен.

   Членът на УС на ЕЦБ Клаас Нот, че очаква увеличение на лихвените проценти през четвъртото тримесечие.

   Членът на УС и гуверньор на централната банка на Латвия пък Мартинс Казакс директно отвърна на очакванията на пазара за лихвено повишение през лятото.

    "[Ако има лихвено повишение през] Юли, това би предположило невероятно бърз темп на прекратяване" на покупките, каза Казакс, като допълни, че посочването на конкретен месец би било твърде прибързано действие.

   Самата Лагард посочи в понеделник, че прогнозите за инфлацията предстои да бъдат ревизирани и на база постъпилите данни ЕЦБ ще вземе решение кои инструменти на паричната си политика да използва. След заседанието на банката в началото на февруари Лагард призна, че инфлацията може да се окаже по-трайна и че "Управителният съвет продължава да има готовност да приспособи всичките си инструменти при необходимост, за да подсигури, че инфлацията ще се стабилизира до целта си от 2%".

   Но искрицата надежда за покачване на лихвите, която Лагард даде тогава, бързо бе потушена в интервю на гуверньора на банката за Redaktionsnetzwerk Deutschland, цитирано от Bloomberg.

В него тя посочва, че Управителният съвет на ЕЦБ може да навреди на икономическото възстановяване, ако „прибърза със затягането на паричната политика“. Лихвените повишения „няма да разрешат нито един от сегашните проблеми, а напротив, ако действаме твърде прибързано сега, възстановяването на икономиките ни може да е значително по-слабо и работните места ще бъдат застрашени“.

   Въпреки че Лагард увери, че ЕЦБ „ще действа при необходимост“, централният банкер повтори възгледите, че „всички ходове ще бъдат постепенни“.

   Миналата седмица гуверньорът на ЕЦБ изненадващо призна, че не е изключено да има лихвени повишения през тази година заради ускоряващата се инфлация. Покачването на цените в еврозоната достигна нови рекордни върхове през януари, но Лагард за пореден път посочи, че Старият континент не може да се сравнява с други големи икономики.

   „Американската икономика е прегряла, докато нашата е далеч от това. Затова можем – и трябва – да действаме по-внимателно, не искаме да задушим възстановяването“, коментира Лагард, която отново призна, че инфлацията може да остане висока за по-дълго от очакваното. „Ще анализираме това [инфлацията] през март и ще действаме оттам“, каза Лагард.

   Сега централните банкери виждат бъдеща промяна в плановете на европейския регулатор през следващия месец, когато ще бъдат представени новите икономически прогнози и ще бъдат преоценени покупките на облигации.

   Все повече централни банкери започват да променят възгледите си в посока на лихвени покачвания.
Лагард предупреди, че инфлацията може да премине целевото равнище от 2% в средносрочен план само ако заплатите „значително и устойчиво“ преминат това ниво. „В момента това изобщо не го виждаме. В повечето страни от еврозоната, включително в Германия, исканията за по-високи заплати са много умерени“, допълни Лагард.

   В четвъртък  главният икономист на институцията Филип Лейн също защити мнението, че рекордното ускоряване на инфлацията в еврозоната ще се успокои без по-строги действия от страна на регулатора, въпреки че други служители на банката заемат все по-твърда позиция в полза на затягане на паричната политика, като някои дори се обявиха за увеличаване на основните лихви още тази година.

   Предстои да разберем какви ще са следващите ходове на ЕЦБ насред ятото от ястреби*. Английската централна банка предприе серия от лихвени повишения за пръв път от 2004 г., а Федералният резерв на САЩ сигнализира за покачване на лихвите, като първото може да се случи още през март.

   Към момента ситуацията при ЕЦБ по-скоро наподобява колело на късмета, което дава шансове за лихвени повишения, но и ги отхвърля, докато проблемът с доверието към регулатора нараства.

   А доверието в централната банка е необходима предпоставка за контролиране на така важните инфлационни очаквания. Ако гражданите вярват, че инфлацията идва, тя наистина ще дойде.

     *Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

   Източник: ИнвесторКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha