Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Русе страда от хроничен недостиг на специалисти в почти всички сектори на икономиката

Публикация 11 Feb, 2022 / Румен НИКОЛАЕВ

Русе изпитва вече хроничен недостиг на специалисти както в отделните браншоне, така в сферата на услугите. Това каза пред Акцент.БГ регионалният представител на Българската асоциация на индустиалния капитал БАИК и член на УС на БАТОК, собственик на фирма МИК.БГ Миглена Христова.

  Темата е предизвикала  срещите в Русенския университет с ръководството на ВУЗ-а, както и с Регионалното управление по образование.

  Липсата на професионално подготвени кадри не е нещо ново, но проблемът се задълбочава, коментира Христова. Според нея не всички представители на бизнеса в града търсят и не се възползват от възможностите, които професионалните гимназии предлагат като дуално обучение по определени специалности. Вярно е, че фирмите се ангажират със заплащане на учениците по време на практическите занятия, но така те получават и трудови навици, които, за съжаление, до този момент никой не е създавал.

  Необходими са повече паралелки, в които да се обучават учениците по професии, свързани с логистика, икономика, електротехника, машиностроене. Такива кадри се тървят във всяка една фирма, независимо от профила и.

  Христова смята, че именно обучението във фирмите, в реални производствени условия започва и изгражда трудови навици на учениците.

  Едва тогава те ще бъдат и заинтересувани от специалността в университета, като продължат обучението си. Няма как да се награжда нещо, за което не са поставени основи.

   Колкото до водените разговори с ръководството на Русенския университет за подготовка на кадри- инженери и квалификационни курсове по специалности като Техник на операционни шевни и краячни машини, които вече масово се използват в конфекционния бранш, ректорът акад. Белоев сподели, че след обстойно професионално обсъждане въпросът ще бъде решаван.

  Според ректора дуалното обучение в университета трябва да се осмисли- не студентите да бъдат пращани да учат занаят в предприятията, а от фирмите да пращат свои служители за се обучават в специалности, в които те работят.

  Трябва да се търси и да се намери пресечната точка на интересите на бизнеса и реалните им проявления, счита началникът на РУО д-р Росица Георгиева. Повечето представители на бизнеса в града не са готови да инвестират собствени средства в създаването на кадри за собствените си фирми, както това успешно правят по-големите компании в региона.

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама