Четвъртък, 18 Юли 2024

Обединяването на ВУЗ-овете- от необоснована за момента реформа до фалшива новина /обновена/

Обединяването  на ВУЗ-овете- от необоснована за момента реформа до фалшива новина /обновена/
Публикация   07 Фев, 2022   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     773

   Ha 3 фeвpyapи тaзи гoдинa Mиниcтepcтвoтo нa oбpaзoвaниeтo и нayĸaтa (MOH) пoтвъpди, чe oбмиcля paзлични вapиaнти зa oбeдинявaнeтo нa няĸoи виcши yчилищa в Бългapия. Cпopeд пoзициятa нa миниcтepcтвoтo пpeдcтoящoтo "cливaнe" щe e в cъoтвeтcтвиe cъc Cтpaтeгиятa зa paзвитиe нa виcшeтo oбpaзoвaниe y нac и ce пpaви c цeл пoвишaвaнe нa ĸaчecтвoтo.

   Oт MOH yтoчнявaт, чe oбcъждaнитe вapиaнти нямaт нищo oбщo c тиpaжиpaнaтa инфopмaция зa cъздaвaнe нa мeгacтpyĸтypи и нaмaлявaнe нa дъpжaвнитe виcши yчилищa oт 38 нa 16.

   Акцент.БГ първи писа и потърси мнението на ректора на Русенския университет акад. Христо Белоев за появилата се публикация, че ВУЗ-ът ще стане част от една мегаструктура, събираща механично техническите университети от Габрово, Варна, Русе и София.

   След редица публикации и коментари на национално ниво все повече се открои мнението, че подобни действия няма решат проблемите на висшето образование механично, още повече, че подобна "реформа" изключва частните висши учебни заведения.

  Акцент.БГ потърси мнението на депутати от 19-ти МИР от различни политически сили, на кмета на Русе Пенчо Милков, на областния управител на област Русе Анатоли Станев:

      Русенският университет може би било правилно да се нарича "Дунавски университет". Това е така, защото той е значим не само зо региона, а и за цяла Северна България, категоричен е кметът Пенчо Милков относно запазването на автономността на ВУЗ-а.  За тези вече 76 години той е показал, че е непреходен във времето . Той е значим за р. Дунав.

 Русенският университет е значим и с факта, че обединява цялата научна общност. За разлика от други градове, тук научният потенциал е съсредоточен и работи в рамките на една институция.

  През седмицата ще бъда в София, за да не се допусне някакво недоразумение.

    Като възпитаник на Русенския университет смятам, че той има право и трябва да запази своята автономност. Това мнение изрази областният управител на област Русе Анатоли Станев. Той смята, че е необходима сериозна обосновка, ако се приемат структурни промени в областта на висшето образование, каквато към момента не е показана.

  Русенският университет е важен и за демографската устойчивост на Русе, за привличане на млади хора да учат и да остават тук. А това е възможно, като ВУЗ-ът запази значимостта си като сериозна образователна структура.

 

Светлин Стоянов, депутат от Има такъв народ също смята, че Русенският университет трябва да бъде самостоятелен предвид големият брой специалности, различни от техническите. Той също очаква по-конкретна информация по темата от образователното министерство.

 

Калин Иванов, депутат от "Продължаваме промяната" бе лаконичен: Русе не може без Русенския университет. Единственото, което трябва да се случва с него, е да се развива.

 

Димитър Недялков, депутат от Продължаваме промяната: Днес ще проуча въпросът детайлно. От разговорите, които вече водих по темата, смятам, че това е фалшива новина или идея, която не е дообмислена сериозно.

Крум Зарков, депутат от БСП за България: Убеден съм, че е необходима реформа във висшето образование, но тя няма да засегне автономността на Русенския университет. По брой студенти, финансиране, реализирани кадри, и международен престиж той е сред челните места в страната.

  Русенският университет отдавна не е само технически- повечето специалности са хуманитарни, здравни, икономически... ВУЗ-ът е мотор на научното и икономическото развитие на областта и на цяла Северна България.

   Десислава Атанасова депутат от ГЕРБ: Категорично съм против да се правят реформи, без да са обсъдени публично. Не разбирам как може да се случи сливането на университет като Русенския с по-малък брой технически специалности от хуманитарни и здравни, заедно с чисто технически ВУЗ-ове.

Всяко едно механично сливане на образователни структури с цел намаляване на администрацията е обречено на неуспех. Няма как спортната и худочествената академии да се слеят, това е сериозно недоразумение...

  Ако имо подобна идея, то тя е тотално необмислена и би представлявала странен експеримент. Странно е как се изглежда доктор хонорис кауза Ангела Меркел в част от някаква техническа структура, коментира Атанасова.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha