Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Бизнесът поиска Асен Василев да се извини за свое изказване за заплатите

Публикация 28 Jan, 2022 / Татяна Димитрова

   Асоциацията на работодателите в България поиска от финансовия министър Асен Василев да се извини заради свое изказване, направено в четвъртък по време на заседанието на Тристранния съвет, на което управляващи и представители на бизнеса и синдикатите обсъдиха проектобюджета. За извинението членуващите в асоциацията (Стопанската камара, търговско-промишлената палата, Конфедерацията на работодатели и асоциацията на индустриалния капитал) пишат в писмо до медиите, макар вчера да не реагираха на подразнилото ги изказване.
 
    Според писмото при обсъждането Василев е заявил, че "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".
 
   От публикация във "Фейсбук" още от вчера пък се вижда, че главният икономист на КНСБ и преподавател в УНСС Любослав Костов изразява съгласието на синдиката с тази теза.

   Като икономист и като финансов министър, г-н Василев би следвало да е наясно, че в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата, посочват в писмото си работодателите. Те вече няколко пъти изразиха недоволството си от поредния ръст на минималната работна заплата, заложен в проектобюджета и от това, че няма обективни критерии, по които се прави това.

   На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит, твърдят те. Посочват, че в малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват.

   "Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", се посочва в писмото.

   Според организациите непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на минималната работна заплата и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд.

  "Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда", посочват организациите.

   Допълват, че минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ.

  В допълнение отбелязваме, че по показател "работещи бедни" България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1, се посочва в писмото.

  Асоциацията напомня на министъра, че "некадърният" български работодател, за разлика от европейските си колеги, е принуден да плаща непосилни сметки за ток "кадърно" управление на енергийният сектор, заради неефективно управление на образованието пък трудно намира квалифицирани и то недостатъчно кадри и е принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, "заради "целенасоченото" изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)" .

   Бизнесът настоява вицепремиерът да се извини на работодателите като посочва, че на техните усилия денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи.

   Източник: Дневник

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама