Днес е : Сряда, 18 Май 2022

80 млрд. долара печалба за контейнерните оператори

Публикация 15 Jan, 2022 / akcent.bg

   Само за първите 9 месеца на 2021 г. линейните контейнерни превозвачи са реализирали печалба от почти 80 млрд. щатски долара.

  Това показват данните на базираната в Копенхаген морска консултантска компания Sea-Intelligence. За първите 6 месеца на годината печалбата на линейните оператори е 42,1 млрд. долара, а за третото тримесечие – 37,24 млрд. долара.

   В тези цифри не е включена печалбата на най-големият морски оператор MSC, тъй като дружеството е затворено и не публикува никакви финансови резултати.

   За сравнение, общата печалба контейнерните оператори за всички години от 2010 до 2020 г. възлиза на приблизително 37,9 млрд. долара. Казано накратко, през първите 3 тримесечия на 2021 г., морските превозвачи са удвоили печалбите си в сравнение с целия предходен десетгодишен период. Тази възвръщаемост не е изключително висока – тя е исторически уникална.

   Рекордните нива, достигнати от цените на навлото, доведоха до това, че всеки глобален линеен превозвач бележи значителен ръст в продажбите. Например, продажбите на Maersk са нараснали с 83,9% на годишна база, а на Wan Hai – с 274,1%.

   Тези отлични резултати не бяха помрачени от факта, че много превозвачи регистрираха спад в общия обем на транспортираните товари - както по транстихоокеанските маршрути, така и по направлението Азия - Европа. Високите тарифи за превоз компенсираха намаляващите обеми

Коментари

Реклама

Реклама