Понеделник, 25 Септември 2023

Всекиму според възможностите: Радикална промяна в правилата за дълга замисля еврокомисарят по икономиката

 Всекиму според възможностите: Радикална промяна в правилата за дълга замисля еврокомисарят по икономиката
Публикация   08:23     30 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     559

   Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони призова да бъдат определени лимити за дълга за страните членки на ЕС на индивидуална основа. Това е включено в предложения за реформа на Пакта за стабилност и растеж, които Джентилони се надява да представи около средата на 2022 година. Еврокомисарят изложи тези планове в интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирано от Ройтерс. През ноември Джентилони призова за реформа на правилата за дълга в ЕС предвид икономическото напрежение, причинено от коронавирусната криза, припомня БТА.

   "Не може всички страни да са заедно. Разликите в съотношението на дълга (към брутния вътрешен продукт - бел. ред.) в момента са твърде големи, за да подходим така", посочва еврокомисарят в интервюто.

   Държавната подкрепа и инвестиционните програми за борба с икономическите последици от КОВИД-19 доведоха до силно нарастване на дълга в много страни над лимита от 60 процента от БВП, определен в Пакта за стабилност и растеж.

   По думите на Джентилони реформата ще постави индивидуални граници за дълга на всяка страна. Според еврокомисаря на ЕК трябва да бъдат дадени по-ефективни инструменти за прилагане на бюджетните правила.

    Той отхвърли предложението на Клаус Реглинг, ръководителя на спасителния фонд за еврозоната, дълговият лимит да бъде повишен до 100 процента от БВП за всички страни .

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha