Днес е : Сряда, 18 Май 2022

Вицепремиерът Нинова: Забраняваме увеличението на цените на мобилните оператори

Публикация 23 Dec, 2021 / akcent.bg

Предупреждаваме компаниите, че при нарушения, ще наложим всички механизми и законови похвати, добави тя

   КЗП се произнесе, че намерението за повишаване на цената на услугите на мобилните оператори представлява нелоялна търговска практика. И днес издаваме заповед, с която я забраняваме. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

   „Практиката е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат два пъти цената. Те искат да го направят за 2020 и за 2021 накуп през януари или февруари, когато излезе индекса на НСИ и да се отрази във фактурите за февруари“, подчерта още Нинова.

   „От днес ще има акт на органа, с който тази нелоялна търговска практика се забранява. Предупреждаваме операторите, че ако го направят ще наложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем поскъпването“, категорична бе министърът на икономиката.

   По думите й възможните санкции, които може да наложи държавата са глоба в размер от 1000 до 30 хил. лева. „Но ако трябва ще се обърнем и към съда, за не разреши поскъпването“, предупреди още Корнелия Нинова, цитирана от „Епицентър“.

   Тя подчерта, че ръководеното от нея министерство винаги ще застава на страната на потребителите.

   „Потребителите не могат да се защитят сами. Това са твърде много усилия, разходи за адвокати, такси по съдебни дела – хората са беззащитни срещу големите. Това са колекторските фирми, монополи, ЕРП-та, мобилни оператори, Топлофикация. От днес ще положим всички усилия, за да почувстват гражданите, че държавата стои зад тях“, увери министърката.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама