Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Банки отново вдигат таксите след Нова година

Публикация 20 Dec, 2021 / akcent.bg

    С нови, по-високи такси ще ни "изненадат" част банките от Нова година. Други вече сториха това през декември. Финансовите институции продължават да вдигат цените на най-използваните от гражданите услуги като разкриване на банкови сметки, внасяне и теглене на пари, преводи и използване на банкови карти. По този начин в последните години таксите, които банките събират от клиентите си, се превърнаха във все по-значим приходоизточник за тях на фона на падащите лихви по кредитите. Така дори и в коронакризата, когато много хора и фирми загубиха работата си и бизнеса си, банките бележат впечатляващ ръст на печалбите си - за тази година печалбата на банковата система се е увеличила с близо 50% спрямо миналата година. 

   Втората по големина Банка ДСК  ще сюрпризира клиентите си от Нова година - услуги, които в момента са безплатни, вече ще се таксуват. Например от 1 януари 2022 г. при внасянето на пари в брой чрез банкомат на ДСК вече ще се начисляват 0.20 лв. за клиенти физически лица и 0.10% за бизнес клиенти. Повече от година ДСК начислява такса при внасяне на суми в брой на гише по личната картова сметка на клиентите. Затова много клиенти започнаха да използват банкоматите, за да зареждат картите си, тъй като тази услуга към момента е безплатна. Но от Нова година ДСК ще поправи "грешката".

  Наред с това значително се вдига таксата, ако някой има неблагоразумието да тегли пари в брой от ПОС в офис на Банка ДСК с карти на други банки - това вече ще му струва 4% върху сумата, но не по-малко от 20.00 лв.

     От 5 януари, например, най-голямата банка у нас - УниКредит Булбанк, повишава голяма част от таксите и комисионите в своята тарифа. Двойно по-скъпо ще е внасянето на суми в евро - от 0.50 EUR на 1 EUR. Увеличава се таксата при теглене на каса - от сегашните 6 лв. за суми до 2000 лв. на 0.5% от сумата, но не по-малко от 6 лв. При теглене на по-големи суми ще се начисляват 0.7%, вместо сегашните 0.6%.

Наред с това Уникредит Булбанк сваля прага на спестяванията, за които се начислява т. нар. такса за съхранение. Ако в момента без такава такса са парични средства над 400 000 лв., от Новата година с 0.7% годишно ще бъдат "обложени" спестявания над 200 000 лв. Става дума за сумата от всички средства на един клиент на банката в разплащателни и спестовни сметки в лева и друга валута, различна от британски лири и щатски долари. Отделно от такса съхранение банката прибира и месечни такси за обслужване на сметките. 

   Двойно ще нарасне сумата, която банката начислява при погасяване на кредит, теглен от дъщерното й дружество УниKредит Кънсюмър Файнансинг - при всяка погасителна вноска се прибират 2 лв., вместо 1 лев. 

Поскъпват също така преводите на пари. Ако клиент мести пари от една в друга сметка в Уникредит Булбанк, това ще му струва 6 лв., а не 5 лв. Ако се превеждат пари към друга банка, услугата също се вдига от 5 на 6 лв. за суми до 100 000 лв. и от 20 на 22 лв. за по-големи суми. Поскъпват дори и електронните преводи, които доскоро бяха на символични цени - от 1 лв. на 1.20 лв. Съществен ръст на таксите ще има и за преводи във валута, различна от лева и еврото. 

От 5 януари Уникредит Булбанк завишава с 1 лев всички такси, които се плащат при ползване на услугата Директен дебит - това са разплащанията чрез банката на различни комунални услуги - ток, вода, парно и пр.

Поскъпва и ползването на дебитните карти на банката. Тегленето на пари от банкомат на Уникредит Булбанк вече ще е 0.16% от изтеглената сума, но не по-малко от сегашните 0.30 лв. Теглене на пари от банкомат на друга банка става 0.20%, но не по-малко от сегашните 1.50 лв. Увеличава се месечната цена на пакетите, които включват няколко тегления от банкомат, няколко комунални плащания и SMS-уведомяване. По-скъпо вече ще е и преиздаването на ПИН за дебитни карти - от 3 на 5 лв., както и трансакции в системите ePay.bg - от 0.20 на 0.50 лв. 

Дори справката за наличността по дебитната карта Уникредит Булбанк ще таксува по-скъпо - от 0.50 лв. на 1 лв.

Централна кооперативна банка също вдига тарифата си от януари. Обслужването на разплащателна сметка вече ще струва 3,80 лв. месечно, ако клиентът няма дебитна карта, а не 3.50 лв. Повишава се и таксата за поддръжка на спестовна сметка и тя става 2 лева месечно при 1,50 лева сега.

   Клиентите на банката ще плащат повече и за теглене на суми в брой от сметка. За суми до 2000 лв. таксата става 4 лева при 3,50 лева сега, а за над 2000 лева – 0,5% от сумата, при 0,45% сега. 

   В началото на декември Аланц България съществено завиши тарифата си за граждани. Например, таксата за обслужване на разплащателна сметка без издадена дебитна карта към нея скочи от 2.20 на 4 лв. на месец. Безплатното доскоро внасяне на пари в брой на гише вече струва 1 лв., ако сумата е до 3000 лв. При внасяне на по-големи суми таксата се вдига на 0,1% до 0,5%. Тегленето на пари на каса поскъпна от 3 лв. на 4,50.

   Алианц Банк единствена официално е въвела отрицателни лихви за големите спестители, без да го прикрива с "такса съхранение". До 1 декември минусови лихви имаше за сметките над 1 млн. лв. Сега прагът е свален на 500 хил. лв. За клиенти със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. лихвата е  -0,25%, а за хора със суми между 3 млн. лв. и 10 млн. лв. е -0,55%. За по-големи суми достига до минус 1,2%.

   От началото на февруари Първа инвестиционна банка също въвежда значителни промени в тарифата си. Поскъпва отриването на банкова сметка в офис - от 2.50 на 5 лв., а месечното обслужване се вдига от 3.90 на 4 лв. Поскъпва и банковият пакет "Моят избор" от 5.90 лв. на 7.90 лв. месечно. Таксата за внасяне на пари в брой се вдига от 1 лев на 1.50 лв. за суми до 3000 лв. Поскъпват преводите между сметки както в самата банка, така и към други банки.

   От началото на февруари клиентите на ПИБ със спестявания над 200 000 лв. вече ще бъдат "обложени" с 0.7% годишна такса. В момента тази "наказателна" такса е за спестителите с над 400 000 лв. 

   Освен това от февруари поскъпва ползването на дебитна карта на ПИБ. При всяко теглене на по-големи суми от банкомат на ПИБ вече ще се начисляват 0.1%, но не по-малко от сегашните 0.30 лв. При теглене от АТМ на друга банка таксата ще е 0.2%, но не по-малко от сегашните 1.50 лв. А за справка за наличност по картата ще се начисляват 0.50 лв.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама