Днес е : Вторник, 16 Август 2022

Началникът на НВУ алармира за случая "Венелин Терзиев"

Публикация 03 Dec, 2021 / Ася Пенчева БНР

   Сигнал до Министерството на образованието и науката, до Министерството на отбраната, до администрацията на президента, до ДАНС и до военна полиция е изпратен от началника на Националния военен университет във Велико Търново бригаден генерал Иван Маламов. Става дума за проблем, който се отнася до академичната работа на Венелин Терзиев, позволил си да злоупотребява с военния университет.  

   Фабриката за псевдонаука, основана и управлявана от севлиевския учител по химия Венелин Терзиев, не само че не е спряла, но продължава да произвежда продукция по всички континенти на земното кълбо. 

   За този така наречен "учен" разказахме през февруари, а през август съобщихме, че Русенският университет е успял да се освободи от присъствието му. Всъщност това беше поредното висше училище, чийто ректор въздъхна с облекчение при подписването на раздялата с Венелин Терзиев - неподражаемия Остап Бендер на българската наука. Преди това бяха Висшето училище по пощи и телекомуникации в София и Националният военен университет във Велико Търново. С

 
   "Трябва да продължим отношенията си, тъй като г-н Терзиев си е позволил да публикува доклад и е намесил името на НВУ, аз като началник не съм съгласен. Тези неща са притеснителни и трябва да се вземат мерки". Това казва бригаден генерал Иван Маламов и продължава разказа си за два доклада, публикувани в системата Scopus в съавторство с руски гражданин, които засягат образованието на курсантите в Националния военен университет и психологическите аспекти за причините, които довеждат до тяхното напускане.

Докладите са представени във Владивосток и в Истанбул. Такава тема обаче, която засяга българските курсанти, не може да се разработва без изрична заповед на началника на университета и без съдействието на катедра "Психология". Да, но е факт и се отнася за най-престижното училище, което подготвя български офицери. Ген. Маламов е категоричен: 

   "Не искаме университетът да бъде свързван с подобен тип публикации". 

   Проф. полк. Стойко Стойков от Военния университет обобщи стремителната кариера в научната област: 

"За четири години представя четири дисертации. Монографиите са 37. През 2013 година има 21 публикации, 2014 година - 150, в следващите години съответно - 189, 147, 334, 141, 172, 179, през тази година досега има 137 публикации... Образованието е това, което формира ценности. Когато си позволил образованието ти да няма ценност, останалите ценности, към които се стремиш, няма да бъдат постигнати". 

 
Проф. полк. Стойко Стойков
Проф. полк. Стойко Стойков


Разбира се, че български мозък е в състояние да обърка всички световни системи - в това спор няма. Бизнесът обаче се разраства. С обучение на докторанти. Каква обаче е схемата на наукоподобния бизнес? 

   "Няма система, в която не е участвал. При разглеждане на първите две дисертации са използвани материали от автори, които ги няма в електронното пространство. Другият вариант е да се вземат елементи от дисертационни трудове. Имаме интересен случай - монография на северномакедонски език, първите страници, след това е на български. По същия начин са монографиите на английски. Елементарен е начинът, по който се реализира бройката". 

   Проверката на цялостната дейност на Венелин Терзиев ще завърши с доклад, който вече се очаква от бригаден генерал Маламов. Фабрикантът на научни съобщения в момента е част от състава на Военната академия "Георги Раковски", изпълнителен директор е на "Реставрация" ЕАД в Министерството на културата и е главен научен секретар на болница "Канев" в Русе. От трите места получава заплата. Как успява с работното време е проблем на началниците му ген. Груди Ангелов, министър Велислав Минеков и Иван Иванов.

Венелин Терзиев
Венелин Терзиев

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама