Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

За "Продължаваме промяната" приоритет са инвестиции в иновативни храни и профилирано образование

Публикация 24 Nov, 2021 / akcent.bg

   Иван Христанов от "Продължаваме промяната" подкрепи необходимостта от изграждане на магистрални тръбопроводи за поливни системи. Обърна внимание и на дългата административна процедура от подаване на документи до водоползване и тя трябва да бъде оптимизирана.

   "По всички теми имаме пълно разбиране. Разликите са най-вече в степента на техническо изпълнение на мерките. Не дали, а как, кога и колко", каза Христанов.

  Той посочи нуждата от приоритизиране на инвестициите в образование, като изтъкна лошото състояние на Лозаро-винарския институт и техникум в Плевен.

   "Трябва да се увеличат инвестициите и тези специалности да станат търсени. Не можем да си позволим повече компромиси по отношение на образованието. От 26 специализирани училища 13 са затворени", заяви Христанов, който е предприемач и магистър по аграрна икономика.

Според него трябва да се насърчат инвестициите в иновативни хранителни продукти, сортово разнообразие и нови породи.

   Христанов каза, че форматът трябва да намери отговор на въпроса "дали се обезлюдихме защото спряхме да произвеждаме плодове и зеленчуци или спряхме да произвеждаме плодове и зеленчуци защото се обезлюдихме".

      "На тези сесии се чудя какво сме правили всички ние последните 30 години", заяви един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той благодари на представителите на останалите политически сили за конструктивните коментари.

   "Големият проблем, който видяхме в служебния кабинет - ние сме единственото място в света, където Министерството на финансите няма достъп до евросубсидиите за земеделието. Ресорното министерство е капсулирано. Този контрол трябва да се възстанови", посочи Петков.

   Добави, че е било очевадно използването на Министерството на земеделието и агенциите по храните и горите като политически инструменти за контролиране на голяма част от населението под някакъв вид.
Като приоритети очерта борбата с корупцията и политическите инвеститори в земеделието.

   "Вносът на нелегална земеделска стока е безумен. Не е ясно кой как пуска камионите, които влизат на границата и как работят лабораториите на границата. Трябва да се направи нова схема на контрол", каза той.

    Представители на БСП в този разговор за политиките в земеделието са бившият евродепутат Момчил Неков, Стефан Бурджев, Владимир Маринов, Спас Тодоров и Свилен Атанасов.

   "Има такъв народ" е изпратил кандидатите за земеделски и за екоминистър във втория проектокабинет на "Има такъв народ" Пламен Абровски и Силвия Бакърджиева, както и експертите Петър Петров и Данаил Найденов.

   "Демократична България" е представена от депутатите в миналия парламент Албена Симеонова и и Тома Белев, един от създателите на фермерските пазари - Гергана Кабаиванова, Димитър Сяров, Зорница Стратиева .

    От името на най-голямата група в бъдещия парламент участват доскорошният шеф на агенцията по горите Александър Дунчев, Иван Христанов,, Петъо Бошнаков, Христо Даскалов и Венеция Нецова - Ангова.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама